Poštovani predstavnici medija,
povodom otvaranja konferencije „Zajedno za bolju hranu i bolju budućnost“, centralnog događaja obilježavanja Svjetskog dana hrane u Bosni i Hercegovini, uoči početka skupa u organizaciji Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine i Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica planirane su izjave za medije, i to:
u četvrtak, 16. oktobra 2025. godine,
u 10:30 sati,
u hotelu Zenica (Kamberovića čikma bb, Zenica).
Medijima će se obratiti:
- Dr. sci. Sanin Tanković, direktor Agencije za sigurnost hrane BiH,
- Dr. sci. Muamer Mandra, direktor Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.
Izjave za medije planirane su pola sata prije zvaničnog početka konferencije, koji je zakazan u 11:00 sati.
O događaju
Konferencija „Zajedno za bolju hranu i bolju budućnost“ okuplja vodeće stručnjake, institucije i partnere iz oblasti poljoprivrede, sigurnosti hrane, inspekcijskih službi, akademske zajednice i međunarodnih organizacija (FAO), kako bi zajednički razmotrili izazove i perspektive prehrambenih sistema, sigurnosti hrane i standardizacije tradicionalnih prehrambenih proizvoda u Bosni i Hercegovini.
Tokom tri panel diskusije, razmatrat će se sljedeće teme:
- Transformacija poljoprivredno-prehrambenih sistema za bolju hranu i bolju budućnost,
- Standardizacija i brendiranje autohtonih prehrambenih proizvoda u BiH,
- Laboratorij – Z(j)enica industrije, hrane i zdravlja, kao primjer integracije nauke, nadzora i inovacija u službi javnog zdravlja i razvoja privrede.
Konferencijom se želi podstaći dijalog i umrežavanje između institucija, proizvođača i akademske zajednice, te ponuditi konkretne preporuke za unapređenje sistema sigurnosti hrane u BiH.
Ovaj skup predstavlja ključni događaj obilježavanja Svjetskog dana hrane u Bosni i Hercegovini i priliku da se javnosti predstave nove inicijative za unapređenje sigurnosti hrane i poljoprivrede, standardizaciju domaćih proizvoda i jačanje laboratorijske infrastrukture.
U tri panel diskusije učesnici će biti predstavnici FAO-a, Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, Ureda za harmonizaciju i koordinaciju sistema plaćanja u poljoprivredi, ishrani i ruralnom razvoju Bosne i Hercegovine, entitetskih ministarstava poljoprivrede, inspekcijskih organa, Poljoprivrednog fakulteta u Sarajevu, udruženja za zaštitu tradicionalnih proizvoda, udruženja poljoprivrednika i stočara, te lidera u bh. prehrambenoj industriji.
Svjetski dan hrane 2025 – globalni kontekst
Svjetski dan hrane obilježava se svake godine 16. oktobra, na dan kada je 1945. osnovana Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO). Tema obilježavanja 2025. godine, prema FAO-u, usmjerena je na transformaciju prehrambenih sistema za otporniju, pravedniju i zdraviju budućnost, uz poruku da „nijedna osoba ne bi smjela biti gladna niti isključena iz pristupa sigurnoj i kvalitetnoj hrani“.
U svijetu se, prema FAO-u, svake godine više od 30% proizvedene hrane izgubi ili završi kao otpad, dok više od 700 miliona ljudi i dalje pati od gladi. Istovremeno, klimatske promjene, urbanizacija i ekonomske krize dodatno pojačavaju pritisak na prehrambene lance. Zato je cilj ovogodišnjeg globalnog obilježavanja, kao i konferencije u Bosni i Hercegovini, povezati nauku, institucije i zajednicu kako bi se izgradili održivi sistemi hrane koji štite ljude i planetu.
Detalji za medije
Datum: četvrtak, 16. oktobar 2025.
Vrijeme za izjave: 10:30 sati
Mjesto: Hotel Zenica, Kamberovića čikma bb, Zenica
Govore: Dr. sci. Sanin Tanković, Dr. sci. Muamer Mandra.