У организацији групације факултета медицинских, природно-математичких, биотехничких и хуманистичких наука Универзитета у Сарајеву, у периоду од 20.-22. новембра 2019. године одржан је ИВ Конгрес Универзитета у Сарајеву „Храна-Исхрана-Здравље“ са међународним учешћем. Више од 500 учесника присуствовало је конгресу чији је циљ промовисање универзалних вриједности заједништва и мултидисциплинарног приступа у производњи хране, њеном хигијенском статусу и квалитету, различитим начинима исхране, као и могућим здравственим импликацијама на човјека.
Др. сци. Џемил Хајрић, директор Агенције за безбједност хране Босне и Херцеговине, обратио се учесницима на свечаном отварању конгреса и био један од излагача на округлом столу на тему „Бх. легислатива у области безбједности хране“. Директор Хајрић упознао је присутне са активностима Агенције на усаглашавању прописа о храни сy правном стечевином Европске уније са посебним акцентом на утјецај прописа на заштиту здравља потрошача и интересе произвођача хране.
Кроз оралне и постер презентације представљено је 87 радова из сљедећих области:
- Примарна производња и прерада хране,
- Токсикологија и безбједност хране,
- Савремена дијагностика и аналитика хране,
- Исхрана током животног циклуса,
- Дијетотерапија.
Агенција за безбједност хране Босне и Херцеговине од почетка свог рада опредијељена је за сарадњу са свим научно-истраживачким институцијама у Босни и Херцеговини те их, примарно кроз Мрежу организација у области безбједности хране и хране за животиње у Босни и Херцеговини, настоји укључити у своје активности и информисати их о најновијим научним и стручним достигнућима у области безбједности хране.