Дани бербе маслина 2018.

Службени панел Федералног агромедитеранског завода Мостар за органолептичку анализу дјевичанских маслинових уља у сврху службене контроле спровео је током новембра 2018. године оцјењивање 56 узорака маслиновог уља. Панел је оцјењиваним узорцима маслиновог уља, у складу са постављеним критеријима, додијелио 16 златних, 37 сребрених и три брончане плакете. Плакете су произвођачима уручене на радионици одржаној 30.новембра 2018. године у Мостару у склопу манифестације Дани бербе маслина 2018.

Службени панел Федералног агромедитеранског завода Мостар за органолептичку анализу дјевичанског маслиновог уља у сврху службене контроле именован је рјешењем које је Савјет министара Босне и Херцеговине донио на 103. сједници одржаној 30. маја 2017. године на приједлог Агенције за безбједност хране Босне и Херцеговине. Именовање службеног панела једна је од активности коју је Агенција спровела након израде и доношења сета прописа којим су дефинисани тржишни стандарди за маслиново уље, методе анализе маслиновог уља те поступак овлашћивања панела. Коначни циљ активности Агенције у овом сегменту рада је заштита интереса потрошача и произвођача маслиновог уља у Босни и Херцеговини.

У склопу радионице коју је Федерални агромедитерански завод Мостар организовао поводом Дана бербе маслине 2018. представљен је „Преглед маслинарства Херцеговине од 2008. – 2018. године“. Произвођачи маслиновог уља су такође информисани о пројекту „Аристоил“ чији је главни циљ обезбјеђење потенцијала за повећање тржишне вриједности маслиновог уља на подручју Медитерана. Уиме Агенције за безбједност хране Босне и Херцеговине радионици је присуствовао Мирко Муса, стручни савјетник.