FАО/WHО: Мјере за сузбијање Campylobacter spp. у пилећем месу

Како би се прикупили и процијенили најновији научни подаци од значаја за контролу термотолерантних врста рода Campylobacter (C. jejuni и C. coli), при узгоју бројлера и производњи пилећег меса, у фебруару 2023. године у Риму је одржан „Заједнички састанак експерата FАО/WHО за процјену микробиолошког ризика“ (Joint FAO/WHO Expert Meeting on Microbiological Risk Assessment, JEMRA). Састанак је сазван у складу са захтјевом с 52. засједања Одбора за хигијену хране Codex Alimentarius (Codex Committee on Food Hygiene, CCFH).

На састанку су размотрени аспекти примарне производње бројлера, од уласка пилића у производне објекте до крајњих потрошача. Циљ састанка био је идентификација и процјена контролних мјера за Campylobacter у ланцу производње бројлера.

Експерти су анализирали доступне податке о контроли бактерије Campylobacter, укључујући научну литературу објављену од 2008. до октобра 2022. године, као и податке прикупљене за овај састанак на основу јавног позива.

У извјештају са састанка који су недавно објавили Свјетска здравствена организација (WHО) и Организација за храну и пољопривреду Уједињених нација (FАО) представљени су савјети који су корисни за процјенитеље ризика, оне који управљају ризиком на државном и међународном нивоу те за запослене у прехрамбеној индустрији који раде на контроли опасности у перадарству.

Како се наводи у закључцима извјештаја, интервенције усмјерене на патогене који се преносе путем хране, као што су ирадијација и темељито кухање, ефикасне су за елиминирање Campylobacter у месу. Интервенције усмјерене на опасности, добре пољопривредне праксе и хигијенске праксе усмјерене на уобичајене патогене који се преносе путем хране, могу бити ефикасне за редуцирање Campylobacter. Нема интервенција којима се може специфично контролисати Campylobacter у месу. Експерти су препознали да постоје недостаци у вези са подацима те да нове технологије могу понудити перспективне приступе за редуцирање Campylobacter у пилећем месу. Даље глобалне промјене у индустрији, пораст глобалне популације, климатске промјене и повећани захтјеви за протеинима анималног поријекла у појединим регионима довест ће до потребе за новим процјенама контролних мјера, наводи се, између осталог, у извјештају који је доступан на сљедећем линку:

https://openknowledge.fao.org/handle/20.500.14283/cc9607en