С циљем јачања капацитета надлежних институција и субјеката у пословању са храном у Босни и Херцеговини за имплементацију прописа о пружању обавијести потрошачима о храни које је на приједлог Агенције за безбједност хране Босне и Херцеговине донио Савјет министара БиХ, уз подршку Генералног директората Европске комисије за проширење, посредством инструмента ТАIЕX, у периоду од 3. до 6. октобра у Мостару је одржана експертска мисија и радионица на тему „Обавезе субјеката у пословању са храном у информисању потрошача за свјеже, расхлађено и смрзнуто месо“.
Након тродневне експертске мисије на којој су разматране обавезе субјеката у пословању са храном сходно Правилнику о пружању информација потрошачима о храни („Службени гласник БиХ“, број 68/13) којим је у законодавство Босне и Херцеговине преузета Уредба (ЕЦ) 1169/2011, на радионици одржаној 6.10.2016. године кроз презентације експерата обрађене су сљедеће тематске цјелине:
- Увод у законодавство ЕУ о пружању информација потрошачима о храни (Уредба (ЕЦ) 1169/2011),
- Увод у законодавство ЕУ о пружању информација потрошачима за свјеже, расхлађено и смрзнуто месо,
- Обавезне и добровољне информације за свјеже, расхлађено и смрзнуто месо,
- Навођење храњиве вриједности,
- Изазови прехрамбене индустрије – специфични примјери – рјешавање тренутних и потенцијалних проблема,
- Процедуре и смјернице за информисање потрошача за свјеже, расхлађено и смрзнуто месо
У оквиру експертске мисије и радионице службеници надлежних институција Босне и Херцеговине, ентитета и Брчко дистрикта Босне и Херцеговине у систему безбједности хране, те представници субјеката у пословању са храном, размијенили су искуства о обавезама информисања потрошача у дијелу који се односи на свјеже, расхлађено и смрзнуто месо са експертима из Њемачке, Италије, Грчке и Словеније, те разјаснили одређене недоумице с којима се суочавају у погледу имплементације Правилника о пружању информација потрошачима о храни.
*Презентације сa радионице можете преузети овдје.