Кампилобактериоза је најчешће пријављена зооноза у Европској унији у 2020. години са 120 946 случајева. У 2019. години пријављено је 220 000 случајева. На другом мјесту је салмонелоза за коју је пријављено 52 072 обољелих, док је у години раније било 88 000 пријављених случајева обољења. Број пријављених епидемија узрокованих храном такође је у паду, […]
Вијести
![](/wp-content/uploads/2021/12/IPA-2018_IT-scaled.jpg)
IPА 2018: Обновљена IТ инфраструктура надлежних институција у сектору безбједности хране у БиХ
Захваљујући финансијским средствима Европске уније обезбјеђеним кроз Инструмент претприступне помоћи Европске комисије (Instrument for Pre-Accession Assistance, IPA) за 2018. годину обновљена је IТ инфраструктура надлежних институција у сектору безбједности хране у Босни и Херцеговини. Набавка информатичко-комуникационе опреме извршена је у склопу лота 1 пројекта („Подршка ЕУ набавци ICТ опреме за унапрјеђење капацитета у области ветеринарства, […]
“Turizam Academy”: Бесплатни онлajн курсеви за безбједно руковање храном
USAID Пројекат развоја одрживог туризма у БиХ (Туризам) и Агенција за безбједност хране Босне и Херцеговине развили су седам специјализованих курсева за безбједно руковање храном, који су доступни на онлајн едукативној платформи за туристичку индустрију (https://academy.turizambih.ba). Ова јединствена платформа у Босни и Херцеговини нуди свима који учествују у било којој фази припреме и послуживања хране […]
![](/wp-content/uploads/2021/12/KzV_photo.jpg)
У 2021. години признате четири воде из Босне и Херцеговине
XV. сједница Комисије за признавање природних минералних, природних изворских и стоних вода у Босни и Херцеговини одржана је 21. децембра 2021. године у Мостару. Редовним радом Комисије одржан је континуитет процеса признавања природних минералних, природних изворских и стоних вода у Босни и Херцеговини, а произвођачима воде омогућена је константна подршка у поступку признавања природних минералних, […]
![](/wp-content/uploads/2021/12/photo13.12.-scaled.jpg)
Представљен Водич за безбједно руковање храном у угоститељству и авантуристичком туризму
Водич за безбједно руковање храном у угоститељству и авантуристичком туризму, чији је циљ обезбјеђивање адекватних здравствених и безбједносних стандарда за грађане и посјетитоце Босне и Херцеговине, представљен је 13. децембра 2021. године, у организацији Агенције за безбједност хране Босне и Херцеговине и Америчке агенције за међународни развој (USAID), у Сарајеву. Водич може служити као подсјетник […]
Смјернице за означавање датума и сродне информације о храни: први дио (означавање датума)
На захтјев Европске комисије, Панел за биолошке опасности (BIOHAZ) Европске агенције за безбједност хране (EFSA) припремио је научно мишљење са смјерницама за означавање датума и сродних информација о храни. Смјернице су намијењене субјектима у пословању са храном, а везане су за имплементацију Уредбе (ЕУ) 1169/2011 као саставног дијела њихових система управљања безбједношћу хране (FSMS). Смјернице […]