Потписан Споразум о сарадњи Агенције за безбједност хране БиХ и Института за здравље и безбједност хране Зеница

17. јун 2022.

Директор Агенције за безбједност хране Босне и Херцеговине др.сци Џемил Хајрић и директор Института за здравље и безбједност хране Зеница (ИНЗ) др. Сенад Хусеинагић потписали су Споразум о сарадњи којим је дефинисана научно-истраживачка и стручна сарадња са циљем унапрјеђења система безбједности хране у Босни и Херцеговини, а посебно у области праћења антимикробне резистенције. Споразум је […]

IPA 2018 Twinning пројекат: Одржана експертска мисија о процјени ризика за хроничну изложеност резидуама пестицида

16. јун 2022.

Експертска мисија на којој су разматране и ревидиране процедуре које Агенција за безбједност хране Босне и Херцеговине спроводи при процјени ризика за хроничну изложеност резидуамa пестицида одржана је у периоду од 6.-10. јуна 2022. године у Мостару. На експертској мисији коју је предводио Алберто Мантовани (Институт за здравство, Италија) учестовали су службеници Сектора за научну […]

Учешће представника Агенције на међународним активностима у поводу Свјетског дана безбједности хране

10. јун 2022.

Представници Агенције за безбједност хране Босне и Херцеговине учествовали су у периоду од 6. – 10. јуна 2022. године на међународним скуповима организираним у поводу Свјетског дана безбједности хране на којима су промовисане активности Агенције за безбједност хране Босне и Херцеговине. Др.сци Џемил Хајрић, директор Агенције за безбједност хране Босне и Херцеговине био је један […]

Свјетски дан безбједности хране

6. јун 2022.

Уз слоган “Безбједнија храна, боље здравље”, 7. јуна широм свијета обиљежава се као Свјетски дан безбједности хране. Безбједна храна један је од најважнијих фактора доброг здравља. Према процјенама Свјетске здравствене организације (WHО), на годишњем нивоу сваки десети становник Земље суочава се са обољењима чији је узрок или пут преноса храна. Небезједна храна утиче и на […]

Заједничка кампања земаља чланица ЕУ и ЕFSА-е „ЕУ бира безбједну храну“

26. мај 2022.

Каква је разлика између ознаке „употребљиво до“ и „најбоље употријебити до“ на декларацијама хране? Постоје ли правила хигијене којих бисмо се требали придржавати како би наше породице биле сигурне? Да ли требамо бити забринути због прехрамбених адитива? То су нека од питања европских потрошача на која одговара кампања „ЕУ бира безбједну храну“ (#EUChooseSafeFood), и то […]

Представници Института за здравље и безбједност хране Зеница посјетили Агенцију за безбједност хране БиХ

21. април 2022.

Прим. др Сенад Хусеинагић, директор Института за здравље и безбједност хране Зеница и мр.сци. Мухамед Гладан, руководилац Ветеринарског завода, боравили су 19. априла 2022. године у званичној посјети Агенцији за безбједност хране Босне и Херцеговине гдје су одржали састанак са др.сци. Џемилом Хајрићем, директором Агенције и сарадницима. Разговарано је о досадашњој сарадњи Агенције и Института, […]