ЕFSА: Ризик од ширења бактерија резистентних на антибиотике у транспорту животиња

29. новембар 2021.

Европска агенција за безбједност хране (European Food Safety Authority, EFSA) започела је нову процјену ризика од ширења бактерија резистентних на антибиотике током транспорта животиња. Процјена, која је покренута на захтјев Одбора за околиш, јавно здравство и безбједност хране Европског парламента, бит ће усмјерена на ризик од ширења резистентних зоонотских бактерија међу живином, свињама и говедима […]

„Јесенска школа EFSA-е: Принципи и практични аспекти процјене ризика у области безбједности хране“

24. новембар 2021.

Друго издање „Јесенске школе“, која је дио партнерске иницијативе Европске агенције за безбједност хране (European Food Safety Authority, EFSA) усмјерене на младе експерте и научнике из претприступних земаља, одржано је 9. и 10. новембра 2021. године. „Принципи и практични аспекти процјене ризика у области безбједности хране“ тема је овогодишњег издања школе на којем је учествовало […]

Посјета студената Факултета здравствених студија Универзитета у Сарајеву Агенцији за безбједност хране Босне и Херцеговине

22. новембар 2021.

Дана 16. новембра 2021. године Агенцију за безбједност хране Босне и Херцеговине посјетили су студенти Факултета здравствених студија Универзитета у Сарајеву, студијског програма Санитарно инжињерство. Значај ове посјете огледа се у чињеници да студенти, у оквиру наставног плана и програма, кроз различите предмете изучавају област хране, а нарочито безбједност хране дуж цјелокупног прехрамбеног ланца, базиран […]

FAO пројекат у БиХ: Јачање административног система за управљање и подршку заштите ознаке географског поријекла

17. новембар 2021.

Географска ознака (ГО) је знак који се користи на производима који имају одређено географско поријекло и који имају квалитет или углед који су посљедица тог поријекла. Да би могао функционисати као географска ознака, знак мора идентификовати производ с поријеклом на одређеном мјесту. Осим тога, квалитет, карактеристике или углед производа требали би у великој мјери зависити […]

Смјернице за аналитичку контролу квалитета и поступке за валидацију метода за анализу резидуа пестицида у храни и храни за животиње

20. октобар 2021.

Са циљем пружања подршке лабораторијама укљученим у службену контролу резидуа пестицида у храни и храни за животиње у Босни и Херцеговини припремљен је превод „Смјерница за аналитичку контролу квалитета и поступке за валидацију метода за анализу резидуа пестицида у храни и храни за животиње“. Смјернице су засноване на документу Генералне дирекције за здравље и безбједност […]

16. октобар, Свјетски дан хране

15. октобар 2021.

У поводу Свјетског дана хране, у сарадњи са Институтом за здравље и сигурност хране Зеница, Агенција за безбједност хране Босне и Херцеговине организовала је семинар на тему „Безбједност хране током пандемије COVID-19“, који је одржан 15. октобра 2021. године у Зеници. Семинару су присуствовали здравствени професионалци из области јавног здравства, представници надлежних институција и инспекцијских […]