Експертска мисија о систему регистрације заштићених ознака прехрамбених производа одржана је у периоду од 11.-15. априла 2022. године у Мостару. Мисија је организована у склопу Тwининг пројекта „Подршка ЕУ изградњи капацитета и постепеном усклађивању у сектору безбједности хране у Босни и Херцеговини са правном стечевином ЕУ”. Експерти из Министарства пољопривреде, хране и шумарства Републике Италије заједно […]
Вијести
ЕFSА/ЕCDC: 150 потврђених и вјероватних случајева Salmonella Typhimurium у 10 земаља
Чоколадни производи произведени у фабрици једне компаније у Белгији идентификовани су као извор избијања Salmonella у више земаља, наводи се у заједничкој брзој процјени избијања болести коју су спровели Европска агенција за безбједност хране (European Food Safety Authority, EFSA) и Европски центар за превенцију и контролу болести (European Centre for Disease Prevention and Control, ECDC). […]
Глобална узбуна INFOSAN мреже WHО: Могућа повезаност чоколадних производа са обољењима узрокованим Salmonella Typhimurium у више земаља
Свјетска здравствена организација (World Health Organisation, WHO) обавијештена је 27. марта 2022. године о кластеру Salmonella Typhimurium са неидентификованим извором на територију Уједињеног краљевства (УК). Случајеви са генетичком подударношћу са кластером случајева у УК такође су идентификовани у више земаља, углавном у Европи. Епидемиолошким налазима и молекуларном типизацијом, избијање болести повезано је са чоколадним производима […]
Обавијест о добровољном опозиву одређених серија “Kinder” производа
Обавјештавамо потрошаче да је „Ferrero d.o.o.“ Загреб, због мјера предострожности, покренуо добровољни опозив одређених серија “Kinder” производа са тржишта Босне и Херцеговине, и то: “Kinder Schokobons White”, 200g, L337R03, рок трајања : 16.07.2022.; “Kinder Schokobons White”, 200g, L354R03, рок трајања: 02.08.2022.; “Kinder Schokobons”, 46g, L291RZD-KX, рок трајања: 31.05.2022.; “Kinder Schokobons”, 46g, L296RZD-LE, рок трајања: 07.06.2022.; […]
ЕCDC/ЕFSА: Код бактерија Salmonella и Campylobacter уочен висок ниво антимикробне резистенције
Према подацима из недавно објављеног извјештаја Европског центра за превенцију и контролу болести (European Centre for Disease Prevention and Control, ECDC) и Европске агенције за безбједност хране (European Food Safety Authority, EFSA), антимикробна резистенција код бактерија Salmonella и Campylobacter и даље је висока. Кампилобактериоза је најчешће пријављена зооноза у Европској унији у 2020. години. Campylobacter […]
Одржана експертска мисија о квалитету воде намијењене за људску потрошњу
Експертска мисија о законодавним захтјевима у складу са Директивом ЕУ 2020/2184 о квалитету воде намијењене за људску потрошњу одржана је у периоду од 28. марта – 1. априла 2022. године у Мостару. У склопу експертске мисије одржана је једнодневна радионица на тему „Ревизија законодавства у БиХ које се односи на квалитет воде намијењене за људску […]