У организацији Агенције за безбједност хране Босне и Херцеговине у Мостару је 01. априла 2021. године одржан састанак на којем је разговарано о могућностима подршке раду Интерресорне радне групе за израду приједлога измјене и допуне Закона о храни, Закона о ветеринарству и Закона о пољопривреди, исхрани и руралном развоју коју је формирало Министарство спољне трговине […]
Вијести
ЕУ помаже БиХ у напретку система безбједности хране по европским стандардима
Мостар, 26.03.2021. О напретку од стране Европске уније (ЕУ) финансираног твининг пројекта „Подршка ЕУ изградњи капацитета и постепеном усклађивању у сектору безбједности хране у Босни и Херцеговини са правном стечевином ЕУ“ разговарано је на 2. састанку Управног одбора пројекта одржаном 16. марта 2021. Тим стручњака из Литваније, Италије и Мађарске, иако радећи на даљину због […]
COVID-19 и безбједност хране: Препоруке потрошачима
Сходно мишљењу Европске агенције за безбједност хране (European Food Safety Authority, EFSA), као и националних надлежних органа за безбједност хране у Европи и свијету, досад нема доказа да је храна вјероватни извор или пут преноса вируса који је узроковао пандемију коронавируса COVID-19. С обзиром на свакодневни контакт са храном, многи потрошачи заинтересовани су и за […]
Конференција ONE – Health, Environment, Society 2022
Прехрамбени системи налазе се на раскршћу многих изазова са којима се данас суочавамо – од борбе против климатских промјена, преко заустављања губитака до редуцирања отпада од хране. Као што је дефинисано циљевима за одрживу будућност, који су у центру Развојних циљева УН-а и „Green Deal-a“ Европске комисије, суочавање са наведеним изазовима захтијева хитну акцију. У […]
EFSA/ECDC: Број обољења узрокованих бактеријама Campylobacter и Salmonella стабилан
У складу са Извјештајем о зоонозама за 2019. годину, који су припремили Европска агенција за безбједност хране (EFSA) и Европски центар за превенцију и контролу болести (ECDC), број пријављених случајева обољења људи узрокованих бактеријама Campylobacter и Salmonella у Европи стабилан је у посљедњих пет година. Од кампилобактериозе, најчешће пријављиване гастроинтестиналне болести у Европској унији од […]
Агенција подржава „Пројекат развоја одрживог туризма у Босни и Херцеговини“
Агенција за безбједност хране Босне и Херцеговине, подржаће, сходно својим надлежностима, „Пројекат развоја одрживог туризма у Босни и Херцеговини“, те ће активно учествовати у имплементацији дијела пројекта који се односи на безбједност хране и процес сертификације и промоције традиционалних босанскохерцеговачких прехрамбених производа. О пројектним активностима и могућностима сарадње са Америчком агенцијом за међународни развој (United […]