У складу са одредбама Правилника о храни за посебне прехрамбене потребе („Службени гласник БиХ“, број 72/11), Агенција за безбједност хране Босне и Херцеговине припремила је и објавила на званичном веб сајту Регистар хране за посебне прехрамбене потребе која је стављена на тржиште Босне и Херцеговине. Регистар тренутно садржи основне податке о 225 производа који се […]
Вијести
Одржан састанак директора Агенције и министра пољопривреде, шумарства и водопривреде РС
Др.сци. Џемил Хајрић, директор Агенције за безбједност хране Босне и Херцеговине, одржао је 29. маја 2020. године у Бања Луци састанак са проф.др. Борисом Пашалићем, министром пољопривреде, шумарства и водопривреде у Влади Републике Српске. На састанку је разговарано о сарадњи Агенције и Министарства у имплементацији заједничких активности чији је циљ заштита здравља и интереса потрошача. […]
FАО: 10 ствари које субјекти у пословању са храном требају да знају о безбједности хране и COVID-19
Организација за храну и пољопривреду Уједињених нација (Food and Agriculture Organization of the United Nations, FAO) на различите начине учествује у одговору на пандемију COVID-19. FАО, између осталог, пружа земљама савјете о политикама из своје надлежности те припрема и дијели смјернице и најбоље праксе из области безбједности хране. У склoпу наведених активности припремљен је и […]
Објављена два извјештаја о кумулативној процјени ризика од резидуа пестицида у храни
Ризик за потрошаче услијед изложености резидуама пестицида у храни тренутно се процјењује за сваку супстанцу појединачно. Међутим, многи пестициди имају сличан ефект и њихов утјецај на људско здравље може бити већи у комбинацији, него индивидуално. Стога је Европска агенција за безбједност хране (Еuropean Food Safety Authority, ЕFSА) развила методологију за спровођење кумулативне процјене ризика (Cumulative […]
ЕFSА: Технички извјештај о изворима података о болестима животиња у Босни и Херцеговини
Мапирање извора података о болестима животиња у земљама Европске уније и претприступним земљама, међу којима је Босна и Херцеговина, једна је од активности SIGМА пројекта који спроводи Европска агенција за безбједност хране (European Food Safety Authority, EFSA). Више информација о пројекту можете да пронађете овдје. Циљ наведене активности је идентификација надлежних органа за управљање подацима […]
Антимикробна резистенција
Антимикробна резистенција представља главну глобалну пријетњу која повећава забринутост за здравље људи и животиња. Осим тога, антимикробна резистенција утиче на безбједност хране и безбједно снабдијевање храном, као и на економски просперитет милиона породичних пољопривредних газдинстава. Антимикробна резистенција односи се на способност микроорганизама да развију отпорност на антимикробна средства, као што су антибиотици. Настаје као резултат […]