EFSA: У поводу Међународне године здравља биља покренут специјализовани веб сајт

6. април 2020.

Биљке које чине око 80 процената наше исхране изложене су деjству различитих штетника. Према процјенама Организације за храну и пољопривреду Уједињених нација (United Nations Food and Agriculture Organization, UN FAO), на годишњем нивоу пропане око 40% усјева. Милиони људи због тога пате од глади, а истовремено настаје велика штета за пољопривреду и околиш. Фактори као […]

WHO: Основне мјере заштите од новог коронавируса (2019- nCoV)

28. март 2020.

Агенција за безбједност хране Босне Херцеговине, кроз праћење и преношење најновијих информација Свјетске здравствене организације (World Health Organization, WHO) о пандемији COVID-19, настоји дати допринос информисању грађана Босне и Херцеговине о начинима превенције наведеног обољења. Већина људи који се заразе имају блажи облик болести и опораве се, али код неких се може развити и тежа […]

WHО: Савјети за јавност о коронавирусној болести (COVID-19) – разбијмо митове

23. март 2020.

COVID-19 вирус може се пренијети у подручјима с врућом и влажном климом. COVID-19 вирус може да се пренесе у подручјима са врућом и влажном климом. На основу досадашњих доказа, вирус COVID-19 може да се пренесе у свим подручјима, укључујући подручја са врућим и влажним временом. Без обзира на климу, усвојите мјере заштите ако живите или […]

Обавијест о тренутном режиму рада Агенције за безбједност хране Босне и Херцеговине

20. март 2020.

У складу са „Одлуком о поступању институција БиХ у вези с пријетњом опасности по живот и здравље запослених узрокованих присуством вируса Covid – 19“ која је донесена на 5. ванредној сједници Савјета министара Босне и Херцеговине одржаној 17. марта 2020. године, Агенција за безбједност хране Босне и Херцеговине прописала је интерне процедуре којим се обезбјеђује […]

EFSA: Нема доказа да је храна узрок или пут преноса коронавируса

10. март 2020.

Европска агенција за безбједност хране (European Food Safety Authority, EFSA) пажљиво прати ситуацију у вези са епидемијом коронавируса (COVID-19) којом је захваћен велики број земаља широм свијета. Тренутно нема доказа да је храна вјероватни извор или пут преноса вируса који је узрочник COVID-19. Марта Хугас, водећа научница у ЕFSА-и изјавила је како искуства из претходних […]

Ажуриране препоруке WHO-а за међународни промет у вези са избијањем COVID-19

5. март 2020.

Дана 29. фебруар 2020. године Овај документ пружа ажуриране препоруке за међународни промет у вези са избијањем COVID-19, а у свјетлу брзог развоја ситуације. Истим се замјењује савјет објављен 27. јануара 2020. године. Дана 30. јануара 2020. године, Генерални директор Свјетске здравствене организације (WHO), након савјета Одбора за хитне случајеве сазваног у складу с Међународним […]