Афричка куга свиња: Рана детекција кључна за сузбијање болести

15. јануар 2020.

Сходно закључцима процјене ризика коју је спровела Европска агенција за безбједност хране (EFSA), унапрјеђење надзора, комуникација и сарадња су кључни фактори за контролу ширења афричке куге свиња у Европи. На захтјев Европске комисије, EFSA је спровела процјену ризика од ширења наведене болести у Југоисточној Европи. Процијењена је могућност ширења болести на подручју Албаније, Босне и […]

Одржана Прва сједница Савјета за генетички модификоване организме

9. јануар 2020.

Прва сједница Савјета за генетички модификоване организме именованог Одлуком о именовању чланова Савјета за генетички модификоване организме („Службени гласник БиХ“, број 82/19)  која је донесена на 178. сједници Савјета министара Босне и Херцеговине одржана је 27. децембра 2019. године у Мостару. Сходно одредбама Закона о ГМО („Службени гласник БиХ“, број 23/09), ради праћења стања и […]

Два прописа о храни објављена у „Службеном гласнику БиХ“, број 84/19

8. јануар 2020.

Правилник о воћним соковима и одређеним сличним производима намијењеним за исхрану људи и Правилник о измјенама и допунама Правилника о методама за контролу меда и других пчелињих производа објављени су у „Службеном гласнику БиХ“, број 84/19 од 24. децембра 2019. године. Савјет министара Босне и Херцеговине донио је наведене прописе на 178. сједници на приједлог Агенције […]

Омогућен наставак извоза природних минералних и природних изворских вода из Босне и Херцеговине на тржиште Републике Хрватске

20. децембар 2019.

Агенција за безбједност хране Босне и Херцеговине пружила је сву потребну техничку подршку произвођачима природних минералних и природних изворских вода произведених у Босни и Херцеговини са циљем наставка извоза на тржиште Републике Хрватске. Наиме, у Републици Хрватској ступио је на снагу Закон о пољопривреди („Народне новине“, број 118/18), којим је прописано да произвођачи природних минералних […]

Обавјештење о ступању на снагу Правилника о изгледу и начину кориштења заштићеног знака ознаке поријекла, ознаке географског поријекла и ознаке гарантовано традиционалног специјалитета прехрамбених производа

19. децембар 2019.

Правилник о изгледу и начину кориштења заштићеног знака ознаке поријекла, ознаке географског поријекла и ознаке гарантовано традиционалног специјалитета прехрамбених производа објављен је у „Службеном гласнику БиХ“, број 82/19 од 17. децембра 2019. године, а ступа на снагу осмог дана од дана објаве у „Службеном гласнику БиХ“. Правилником се прописују изглед и начин кориштења заштићеног знака […]

Стручњаци из Босне и Херцеговине учествују у пројекту за унапрјеђење инспекције меса

18. децембар 2019.

Улога система безбједности меса је обезбједити безбједно, односно здравствено исправно месо за људску потрошњу. Бројне контролне мјере и поступци се примјењују дуж цијелог ланца исхране у циљу производње безбједног меса, а једна од њих је инспекција меса која представља надзор животиња и меса углавном од стране службених ветеринара. Успркос томе, повремено се у ЕУ дешавају […]