Информација о активностима Агенције везано за спорне лотове производа Lactalis Nutrition Santé, Creon, Француска

Агенција за безбједност хране Босне и Херцеговине путем Система за брзо узбуњивање за храну и храну за животиње (EU RASFF) досад није обавијештена да су на тржиште Босне и Херцеговине испоручени производи (млијечне беби формуле и производи за исхрану беба) које је Lactalis Nutrition Santé, Creon, Француска, у посљедњих мјесец дана повукао сa тржишта више земаља због утврђеног присуства бактерије Salmonella.

Такође, Босна и Херцеговина се не налази на доступним дистрибуцијским листама Француске државне агенције за заштиту потрошача (DGC CRF) на којима су земље за које је утврђен извоз спорних производа.

С обзиром да је спорна храна намијењена најосјетљивијој популацији, Агенција за безбједност хране Босне и Херцеговине је, одмах по сазнању о повлачењу спорних лотова производа Lactalisa, 11. децембра 2017. године доставила надлежним инспекцијским органима ентитета и Брчко дистрикта БиХ расположиве информације о спорним лотовима производа те затражила провјеру евентуалног присуства истих на тржишту Босне и Херцеговине.

Истовремено је од компаније Lactalis BH д.о.о. Градачац, члана Lactalis групе, Агенција затражила информацију о евентуалној дистрибуцији спорних лотова производа на босанскохерцеговачко тржиште. Lactalis BH д.о.о. Градачац је 11. децембра 2017. године Агенцију обавијестио како „не увози нити дистрибуше ове производе на тржиште Босне и Херцеговине.“

Агенција је од стране предузећа Amicus Farma д.о.о. Сарајево, као носиоца одобрења за палету дјечје хране под називом Celia, а коју производи Laiterie de Craon, члан групације Lactalis, 12. децембра 2017. године, обавијештена да ниједна спорна серија није увезена у Босну и Херцеговину.

Агенција је 19. децембра 2017. године запримила INFOSAN alert обавијест по предмету избијања епидемије салмонелозе (инфекција са Salmonella Agona), повезане са интернационалном дистрибуцијом формула за бебе француског произвођача групације “Lactalis Nutrition Sante“ (LNS), а Босна и Херцеговина  се, према информацији достављеној путем INFOSAN-a, није налазила на списку земаља у које је дошло до дистрибуције спорних лотова производа.