У спомен на дан оснивања Организације за храну и пољопривреду Уједињених нација (Food and Agriculture Organization of the United Nations, FAO), 16. октобра обиљежава се Свјетски дан хране. На тај начин промовише се глобални значај хране те потреба за обезбјеђењем довољне количине нутритивне хране за све.
Тема овогодишњег Свјетског дана хране је здрава исхрана, а повезана је са све већом стопом гојазности у свијету, не само у развијеним земљама, него и у земљама с ниским дохотком.
Према подацима FАО-а, око 670 милиона одраслих и 120 милиона дјеце у свијету је гојазно, а 40 милиона дјеце млађе од 5 година има прекомјерну тежину. Стога ФАО позива на већу глобалну преданост и заједничко дјеловање власти, произвођача, дистрибутера хране и потрошача да би се обезбједила здрава и одржива исхрана доступна свима.
Искорјењивање глади до 2030. године један је од глобалних циљева одрживог развоја Уједињених нација.
Више о Свјетском дану хране можете пронаћи на сљедећем линку.