Свјетски дан хране 2018

Поводом Свјетског дана хране који се обиљежава 16. октобра, Организација за храну и пољопривреду Уједињених нација (FAO) објавила је да је у претходној години 821 милион људи у свијету патио од хроничне неухрањености. Ниво гојазности у свијету такође убрзано расте, а многе земље истовремено се суочавају са оба наведена изазова. Стога ФАО позива на удруживање свих земаља, континената, сектора и професија како би се омогућио „Свијет без глади“ (Zero hunger), што је тема Свјетског дана хране 2018. и један од главних циљева одрживог развоја које је развио УН.

Како би се обезбједила довољна количина хране у свијету, пољопривредни сектор ће 2050. године морати произвести 50% више хране, хране за животиње и биогорива у односу на 2012. годину. Упоредо са потребом за повећањем производње хране расте и потреба за јачањем националних и интернационалних система безбједности хране.

Агенција за безбједност хране Босне и Херцеговине, у сарадњи са надлежним институцијама у Босни и Херцеговини те релевантним интернационалним институцијама континуирано ради на унапрјеђењу система безбједности хране у Босни и Херцеговини кроз развој правног оквира, јачање капацитета институција и субјеката у пословању са храном за имплементацију прописа о храни.

Управо ових дана, уз подршку пројекта USAID/Sweden FARMA II спроводе се специјализоване обуке представника надлежних инспекцијских органа са циљем јачања капацитета за надзор и контролу остатака пестицида у и на храни. Тренутно се, у сарадњи са Чешком развојном агенцијом, спроводе активности у оквиру пројекта „Унапрјеђење система безбједности хране у Босни и Херцеговини“, у дијелу који се односи на контролу адитива у храни, а крајем овог мјесеца, у сарадњи са Њемачким савезним институтом за процјену ризика (BfR), биће одржана Радионица о епидемијама узрокованим храном на којој ће, уз мултисекторски приступ, бити размотрени институционални капацитети у Босни и Херцеговини за одговор на епидемије чији је узрок или пут преноса храна.