USAID Пројекат развоја одрживог туризма у БиХ (Туризам) и Агенција за безбједност хране Босне и Херцеговине развили су седам специјализованих курсева за безбједно руковање храном, који су доступни на онлајн едукативној платформи за туристичку индустрију (https://academy.turizambih.ba).
Ова јединствена платформа у Босни и Херцеговини нуди свима који учествују у било којој фази припреме и послуживања хране у туристичком и угоститељском сектору да бесплатно унаприједе своје знање о безбједности хране, укључујући основне принципе хигијене хране. Курсевима могу да приступе и сви остали који желе да усаврше своје знање о безбједности хране и да постану конкурентнији на тржишту рада. У овој фази пројекта доступни су сљедећи курсеви:
- Санитарно-технички и хигијенски услови и контрола штетника,
- Лична хигијена,
- Руковање сировинама,
- Одмрзавање хране и FIFО/FЕFО принципи,
- Контаминација и термичка обрада хране,
- Припрема хране за сервирање и чување хране,
- Намирнице које захтијевају посебну пажњу приликом припреме.
Курсеви су развијени на основу Водича за безбједно руковање храном у сектору угоститељства и авантуристичког туризма, а по њиховом завршетку полазници ће добити сертификат Агенције за безбједност хране Босне и Херцеговине и USAID Пројекта развоја одрживог туризма у БиХ. Стечено знање полазници ће моћи користити у свом свакодневном раду, те ће на тај начин показати да се у њиховим објектима cпроводе законске мјере које омогућују заштиту здравља грађана, посјетитилаца и туриста у Босни и Херцеговини.
Неадекватна хигијенска пракса један је од водећих узрока појаве болести и епидемија које се преносе путем хране. Стога су специјализоване обуке лица која припремају и послужују храну дошле у фокус управљања ризицима поријеклом из хране.
Захваљујући богатству различитих утицаја, Босна и Херцеговина има врхунску кухињу и нуди изврсну храну у којој уживају сви њени посјетиоци. Безбједно руковање храном и добре хигијенске праксе важније су него икад, а путници због пандемије COVID-19 при одлучивању о сљедећој дестинацији приоритет дају аспекту безбједности.