Заштићена ознака поријекла (ЗОП) |
|
|
|
Производ са ознаком ЗОП је у цијелости произведен у одређеном географском подручју примјеном признатих вјештина и кориштењем сировина и састојака који такођер потичу из тог подручја. Квалитета производа означеног овом ознаком директно је повезан природним и људским факторима географског подручја производње. | |
Заштићена ознака географског поријекла (ЗОГП) |
|
Производ са ознаком ЗОГП је својим квалитетом и угледом повезан с тачно одређеним географским подручјем у којем се проводила кључна односно најмање једна фаза у производњи тог производа. | |
Гарантовано традиционални специјалитет (ГТС) |
|
ГТС носи производ који може бити произведен било гдје, али је произведен по традиционалној рецептури, традиционалним поступцима и методама производње или кориштењем традиционалних састојака. |
Redni broj | Vrsta registracije | Vrsta proizvoda | Broj predmeta | Naziv proizvoda | Kategorija proizvoda | Status | Datum registracije | Datum podnošenja zahtjeva | Zahtjev podnio | Objavljeno | Izvod iz Registra |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
1 | ZOGP | Hrana | UP-1-02-2-3/19 | Nevesinjski krompir | Razred 1.6. Voće, povrće i žitarice | Registrovan | 4.6.2020 | 19.3.2019 | Udruženje proizvođača nevesinjskog krompira „Nevesinje“ | "Službeni glasnik BiH", broj 36/20 | izvod |
2 | ZOGP | Hrana | UP-1-02-2-2/19 | Visočka pečenica | Razred 1.2. Mesni proizvodi | Registrovan | 4.6.2020 | 24.1.2019 | Udruženje mesoprerađivača „Proizvođači Visočke pečenice i sudžuke (ViPS)“ | "Službeni glasnik BiH", broj 36/20 | izvod |
3 | ZOGP | Hrana | UP-1-02-2-8/19 | Livanjski sir | Razred 1.3. Sirevi | Registrovan | 4.6.2020 | 3.5.2019 | Udruga za zaštitu podrijetla Livanjskog sira | "Službeni glasnik BiH", broj 36/20 | izvod |
4 | ZOP | Hrana | UP-1-02-2-5/19 | Livanjski izvorni sir | Razred 1.3. Sirevi | Registrovan | 4.6.2020 | 16.4.2019 | Udruga proizvođača autohtonog livanjskog sira „Cincar“ | "Službeni glasnik BiH", broj 36/20 | izvod |
5 | ZOP | Hrana | UP-1-02-2-1/21 | Drvarski mućeni pekmez od drenjina | Razred 1.6. Voće, povrće i žitarice | Registrovan | 28.9.2021 | 5.1.2021 | Udruženje Budi zdrav k’o dren | "Službeni glasnik BiH", broj 34/21 | izvod |
6 | GTS | Hrana | UP-1-02-2-1/23 | Krajiška trahana | Razred 2.13. Tjestenina | Registrovan | 15.6.2023 | 15.6.2022 | Strukovno udruženje "Stari-novi okusi" | "Službeni glasnik BiH", broj 46/23 | izvod |
7 | GTS | Hrana | UP-1-02-2-2/23 | Krajiški omač | Razred 2.13. Tjestenina | Registrovan | 15.6.2023 | 15.6.2022 | Strukovno udruženje "Stari-novi okusi" | "Službeni glasnik BiH", broj 46/23 | izvod |
8 | ZOP | Hrana | UP-1-02-2-25/23 | Repovački sir | Razred 1.3. Sirevi | Objavljen | 23.10.2023 | UG za proizvodnju mlijeka i mesa „Farmer“ | |||
9 | ZOGP | Hrana | UP-1-02-2-28/23 | Hercegovački ćupter | Razred 1.6. Voće, povrće i žitarice | Objavljen | 25.10.2023 | Društvo „Ante“ Tepčić | |||
10 | ZOGP | Hrana | UP-1-02-2-26/23 | Fojnički krompir | Razred 1.6. Voće, povrće i žitarice | Objavljen | 25.10.2023 | Udruženje poljoprivrednika općine Fojnica | |||
11 | ZOGP | Hrana | UP-1-02-2-27/23 | Semberski kupus | Razred 1.6. Voće, povrće i žitarice | Objavljen | 25.10.2023 | UPP „Semberski kupus“ | |||
12 | ZOGP | Hrana | UP-1-02-2-30/23 | Rogatički krompir | Razred 1.6. Voće, povrće i žitarice | Objavljen | 9.11.2023 | Poljoprivredna zadruga „Agroplan“ sa potpunom odgovornosti Rogatica | |||
13 | ZOP | Hrana | UP-1-02-2-31/23 | Majevički dimljeni sir Zarac | Razred 1.3. Sirevi | Objavljen | 9.11.2023 | Poljoprivredna zadruga „Zarac“ sa p.o. Lopare | |||
14 | ZOP | Hrana | UP-1-02-2-33/23 | Ekstra djevičansko maslinovo ulje Hercegovine | Razred 1.5. Ulja i masnoće | Objavljen | 6.12.2023 | Hercegovačka udruga maslinara i uljara | |||
15 | ZOGP | Hrana | UP-1-02-2-1/24 | Sarajevski ćevap | Razred 1.2. Mesni proizvodi | Objavljen | 8.1.2024 | Udruženje građana „SARAJEVSKE ĆEVABDŽIJE“ | |||
16 | ZOGP | Hrana | UP-1-02-2-3/24 | Bamija iz BD BiH | Razred 1.6. Voće, povrće i žitarice | Objavljen | 1.2.2024 | Udruženje voćara i prerađivača voća Voćni klub Brčko distrikt BiH | |||
17 | ZOGP | Hrana | UP-1-02-2-4/24 | Majevički med | Razred 1.4. Ostali proizvodi životinjskog porijekla | Objavljen | 7.2.2024 | Pčelarsko društvo „Nektar“ Tuzla | |||
18 | ZOGP | Hrana | UP-1-02-2-8/24 | Travnički sir | Razred 1.3. Sirevi | Objavljen | 19.2.2024 | UP i stočara „Karaula-Vlašić“ | |||
19 | ZOP | Hrana | UP-1-02-2-10/24 | Gatački kajmak iz mješine | Razred 1.4. Ostali proizvodi životinjskog porijekla | Objavljen | 8.3.2024 | Udruženje proizvođača Gatačkog kajmaka | |||
20 | GTS | Hrana | UP-1-02-2-14/24 | Banjalučki ćevap | Razred 2.8. Gotovi obroci | Objavljen | 22.3.2024 | Udruženje za očuvanje garantovane tradicije specijaliteta „Banjalučkih ćevapa“ |
Заштита ознаке поријекла, ознаке географског поријекла и ознаке гарантoвано традиционалног специјалитета прехрамбених производа у Босни и Херцеговини
Област заштите прехрамбених производа ознакама поријекла, ознакама географског поријекла и ознакама гарантoвано традиционалног специјалитета у Босни и Херцеговини уређена је: Правилником о системима квалитета за прехрамбене производе („Службени гласник БиХ“, број 90/18) (у даљем тексту: Правилник), који је на приједлог Агенције за безбједност хране Босне и Херцеговине у сарадњи са надлежним органима ентитета и Брчко дистрикта Босне и Херцеговине, на основу Закона о храни („Службени гласник БиХ“, број 50/04), донио Савјет министара Босне и Херцеговине.
Овим Правилником прописује се поступак заштите ознака поријекла и заштите ознака географског поријекла те поступак заштите ознака гарантoванотрадиционалног специјалитета прехрамбених производа на територији Босне и Херцеговине, као и поступак за подношење захтјева за регистрацију и подношење приговора за ознаке поријекла, ознаке географског поријекла и ознаке гарантирано традиционалног специјалитета прехрамбених производа на нивоу Европске уније.
Зашто би требало регистровати ознаку поријекла, ознаку географског поријекла и ознаку гарантoвано традиционалног специјалитета?
На међународном тржишту влада јака конкуренција у пласману прехрамбених производа. У тој борби за конкурентност све више се цијене традиционални производи, односно производи чије посебне карактеристике произилазе из вриједности њихових састојака, начина производње и прераде, те поднебља из којег долазе. Већа едукација о нутритивним и протективним својствима хране, те повећана куповна моћ потрошача у Европској унији утјецали су на повећање потражње за прехрамбеним производима који су незаобилазан дио културе и традиције неког краја. Издвајамо неке од могућих разлога за регистрацију ознака:
- прехрамбени производи који носе једну од регистрованих ознака на тржишту спадају у прехрамбене производе више цјеновне категорије;
- стварање идентитета и препознатљивости таквог прехрамбеног производа на домаћем и међународном тржишту;
- подизање и постизање сталног квалитета прехрамбених производа;
- директна веза производа са одређеним географским подручјем даје додатну вриједност и препознатљивост том подручју, те доприноси руралном развоју, посебно оних удаљенијих и дислоцираних подручја;
- оснивање интересних удружења, ако она још не постоје у сврху заједничког наступа на тржишту, односно заједничке промоције прехрамбеног производа;
- сви произвођачи и/или прерађивачи који се налазе на дефинисаном географском подручју, а који задовољавају услове наведене у спецификацији имају право употребе регистриране ознаке;
- регистрована ознака не може постати генеричка (уобичајена);
- регистрована ознака заштићена је од:
- било какве директне или индиректне комерцијалне употребе регистроване ознаке за прехрамбене производе који нису обухваћени регистрацијом, као и оних производа сличних производима регистрованим под том ознаком или у оној мјери у којој кориштење ознаке искориштава углед заштићене ознаке;
- злоупотребљавања, опонашања или употреба за стварање заблуде, чак и кад је назначено право поријекло прехрамбеног производа, укључујући употребу заштићеног назива у преводу или попраћеног изразом као што је „стил“, „тип“, „начин“, „по поступку“, „метод“, „као што се производи у“, „имитација“ или слично;
- било какве лажне информације које могу довести у заблуду потрошача у односу на право поријекло, природу или суштински квалитет прехрамбеног производа, истакнуте на унутрашњој или вањској амбалажи, материјалу или документу који се односи на производ и паковање производа у контејнер, који би дао криви дојам о поријеклу производа;
- било којег другог поступка који може довести у заблуду потрошача у односу на право поријекло прехрамбеног производа.
Шта се може регистровати?
Регистрацији ознака поријекла, ознака географског поријекла и ознака гарантирано традиционалног специјалитета подлијежу прехрамбени производи намијењени људској исхрани, осим производа винског сектора, изузимајући винско сирће, и јаких алкохолних пића који су уређени посебним прописима. Прехрамбени производи намијењени људској исхрани, који се могу регистровати ознакама поријекла, ознакама географског поријекла и ознакама гарантирано традиционалног специјалитета сврстани су у сљедеће категорије:
Производи намијењени исхрани људи
- Разред 1.1. Свјеже месо (и нуспроизводи клања),
- Разред 1.2. Месни производи (кухани, сољени, димљени итд.),
- Разред 1.3. Сиреви,
- Разред 1.4. Остали производи животињског поријекла (јаја, мед, различити млијечни производи осим маслаца итд.),
- Разред 1.5. Уља и масноће (маслац, маргарин, уље итд.),
- Разред 1.6. Воће, поврће и житарице, у природном стању или прерађени,
- Разред 1.7. Свјежа риба, мекушци и ракови те производи добивени од њих,
- Разред 1.8. Остали производи (зачини итд.).
Други прехрамбени производи
Ознаке поријекла и ознаке географског поријекла
- Разред 2.1. Пиво,
- Разред 2.2. Чоколада и чоколадни производи,
- Разред 2.3. Хљеб, фино пециво, колачи, слаткиши, кекси и други пекарски производи,
- Разред 2.4. Напици произведени од биљних екстракта,
- Разред 2.5. Тјестенина,
- Разред 2.6. Со,
- Разред 2.7. Сенф.
Гарантирано традиционални специјалитет
- Разред 2.8. Готови оброци,
- Разред 2.9. Пиво,
- Разред 2.10. Чоколада и чоколадни производи,
- Разред 2.11. Хљеб, фино пециво, колачи, слаткиши, кекси и други пекарски производи,
- Разред 2.12. Напици произведени од биљних екстракта,
- Разред 2.13. Тјестенина,
- Разред 2.14. Со.
Како покренути поступак регистрације ознаке поријекла, ознаке географског поријекла и ознаке гарантирано традиционалног специјалитета прехрамбеног производа?
Поступак регистрације ознака поријекла, ознака географског поријекла и ознака гарантирано традиционалног специјалитета се покреће захтјевом који се подноси Агенцији за безбједност хране Босне и Херцеговине.
Подносилац захтјева за регистрацију ознаке поријекла и ознаке географског поријекла потребно је да Агенцији достави:
- попуњен образац захтјева за регистрацију назива прехрамбеног производа заштићеном ознаком поријекла или заштићеном ознаком географског поријекла из Анекса II. овог Правилника, (образац захтјева);
- копију доказа за регистрацију групе;
- изјаву надлежног тијела групе о усвојеној одлуци о заштити ознаке поријекла и ознаке географског поријекла прехрамбеног производа;
- пуномоћ (ако групу заступа овлаштени заступник или опуномоћеник, овјерену код нотара);
- спецификацију производа у складу с чланом 7. овог Правилника;
- попуњен образац јединственог документа из Анекса III. овог Правилника, (образац захтјева);
- потврду тијела за оцјењивање усаглашености да се може извршити цертификација;
- назив и адресу групе која подноси захтјев и тијела, ако је доступна, која провјеравају усклађеност с одредбама спецификације производа.
Подносилац захтјева за регистрацију ознаке гарантирано традиционалног специјалитета потребно је да Агенцији достави:
- попуњен образац захтјева за гарантирано традиционални специјалитет из Анекса X. овог Правилника, (образац захтјева);
- копију доказа о регистрацији групе;
- изјаву надлежног тијела групе о усвојеној одлуци о заштити назива прехрамбеног производа као гарантирано традиционалног специјалитета;
- пуномоћ (ако групу заступа овлаштени заступник или опуномоћеник), овјерену код нотара;
- спецификацију производа у складу с чланом 26. овог Правилника и попуњен образац из Анекса IX. овог Правилника, (образац захтјева);
- потврду тијела за оцјењивање усаглашености да се може вршити цертификација.
Поступак проводи Комисија за регистрацију ознака поријекла и ознака географског поријекла прехрамбених производа у Босни и Херцеговини, односно Комисија за додјелу ознака гарантирано традиционалног специјалитета које именује Савјет министара Босне и Херцеговине, на приједлог Агенције за безбједност хране Босне и Херцеговине, у сарадњи с надлежним органима ентитета и Брчко дистрикта Босне и Херцеговине.
Правилник о изгледу и начину кориштења заштићеног знака ознаке поријекла, ознаке географског поријекла и ознаке гарантирано традиционалног специјалитета прехрамбених производа („Службени гласник БиХ“, број 82/19) прописује се изглед и начин кориштења заштићеног знака ознаке поријекла, ознаке географског поријекла и ознаке гарантирано традиционалног специјалитета прехрамбених производа, те начин издавања знака.
Висина накнаде за поступак регистрације ознака поријекла, ознака географског поријекла и ознака гарантирано традиционалног специјалитета хране који проводи Агенција за безбједност хране Босне и Херцеговине прописана је Одлуком о висини накнаде за поступак регистрације ознаке поријекла, ознаке географског поријекла и ознаке гарантирано традиционалног специјалитета.
За заштићене ознаке поријекла, заштићене ознаке географског поријекла и гарантирано традиционалног специјалитета које означавају производе, провјеру усаглашености са спецификацијом проводи једно или више контролних тијела која дјелују као тијела за оцјењивање усаглашености овлаштена од Савјета министара Босне и Херцеговине, на приједлог Агенције:
- Одлукa о овлаштеним тијелима за оцјењивање усаглашености за производе заштићене ознаке поријекла, заштићене ознаке географског поријекла и гарантирано традиционалног специјалитета („Службени гласник БиХ“, број 55/19) и
- Одлукa о измјени Одлуке о овлаштеним тијелима за оцјењивање усаглашености за производе заштићене ознаке поријекла, заштићене ознаке географског поријекла и гарантирано традиционалног специјалитета („Службени гласник БиХ“, број 55/19).
Листа овлаштених тијела за оцјењивање усаглашености за производе заштићене ознаке поријекла, заштићене ознаке географског поријекла и гарантирано традиционалног специјалитета објављена је у „Службеном гласнику БиХ“, број 79/19 и иста се може погледати на сљедећем linku. Све додатне информације можете добити у Агенцији за безбједност хране Босне и Херцеговине.
Како би поступак регистрације био што јаснији, Агенција за безбједност хране Босне и Херцеговине израдила је смјернице које детаљније дају потребне информације о самом поступку регистрације. Смјернице за регистрацију ознака поријекла, ознака географског поријекла и ознака гарантовано традиционалног специјалитета прехрамбених производа можете пронаћи на сљедећем линку:
Спецификације производа регистрованих ознака
- Спецификација производа “Височка печеница”,
- Спецификација производа “Ливањски изворни сир”, (Анекс 1, Анекс 2, Анекс 3, Анекс 4, Анекс 5)
- Спецификација производа “Ливањски сир”, Ливањски сир – мања измјена спецификације производа, Livanjski sir – small modification of product specification,
- Спецификација производа “Невесињски кромпир”,
- Спецификација производа „Дрварски мућени пекмез од дрењина“ (Прилог 1.1, Прилог 1.2, Прилог 1.3, Прилог 1.4, Прилог 2, Прилог 3, Прилог 4.1, Прилог 4.2, Прилог 4.3, Прилог 5).
- Спецификација производа “Крајишки омач”,
- Спецификација производа “Крајишка трахана”.
Спецификације производа у поступку регистрације ознака:
- Спецификација производа „Реповачки сир“
- Спецификација производа „Херцеговачки ћуптер“
- Спецификација производа „Фојнички кромпир“
- Спецификација производа „Семберски купус“
- Спецификација производа „Сарајевски ћевапи“/„Сарајевски ћевапчићи“
- Спецификација производа „МАЈЕВИЧКИ ДИМЉЕНИ СИР ЗАРАЦ“
- Спецификација производа „ЕКСТРА ДЈЕВИЧАНСКО МАСЛИНОВО УЉЕ ХЕРЦЕГОВИНЕ”
- Спецификација производа „ГАТАЧКИ КАЈМАК ИЗ МЈЕШИНЕ“
- Спецификација производа „БАЊАЛУЧКИ ЋЕВАП”
- Спецификација производа „Рогатички кромпир“
- Спецификација производа „Бамија из БД БиХ“
- Спецификација производа „Мајевички мед“
- Спецификација производа „Травнички сир“