У „Службеном гласнику Босне и Херцеговине“, број 63/24 објављено је Рјешење о регистрацији ознаке гарантовано традиционалног специјалитета прехрамбеног производа „Бањалучки ћевап“ те је овај традиционални производ уписан у Регистар ознака гарантовано традиционалних специјалитета у Босни и Херцеговини који, сходно Правилнику о системима квалитета за прехрамбене производе, води Агенција за безбједност хране Босне и Херцеговине.
Захтјев за гарантовано традиционални специјалитет за прехрамбени производ “Бањалучки ћевап” поднијело је Удружење за очување гарантоване традиције специјалитета “Бањалучких ћевапа”.
Бањалучки ћевап је традиционално готово јело које се већ неколико деценија припрема и конзумира на традиционалан начин. За разлику од ћевапа који се припремају у другим крајевима Босне и Херцеговине, Балканског полуострва и југоисточне Европе и имају облик ваљка, овај производ је у облику плочице која се састоји из четири спојена ћевапа и лепиње. Према традицији, „Бањалучки ћевап“ пече се на роштиљу који се састоји од лежишта за угаљ и плоче на којој се врши печење, и то на жару који се ствара сагоријевањем дрвеног угља. Трајање термичке обраде меса је 6-10 минута.
На прикладној свечаности која је одржана у Бања Луци, 2. октобра 2024. године, др.сци. Драган Брењо, шеф Одсјека за сертификацију и означавање хране у Агенцији за безбједност хране Босне и Херцеговине додијелио је Душку Тешановићу, представнику наведеног удружења, Рјешење о регистрацији ознаке гарантовано традиционалног специјалитета прехрамбеног производа „Бањалучки ћевап“.