Регистрована ознака географског поријекла „Травничког сира“

Рјешење о регистрацији ознаке географског поријекла прехрамбеног производа „Травнички сир“ објављено је у Службеном гласнику БиХ“, број 81/24 од 26. новембра 2024. године. Подносилац захтјева за регистрацију је Удруга пољопривредника и сточара „Караула – Влашић“.

Сходно одредбама Правилника о системима квалитета за прехрамбене производе, поступак за регистрацију ознаке географског поријекла прехрамбеног производа покреће се захтјевом који се подноси Агенцији за безбједност хране Босне и Херцеговине, а поступак регистрације спроводи Комисија за регистрацију ознака поријекла, ознака географског поријекла и додјелу ознака гарантовано традиционалног специјалитета прехрамбених производа у Босни и Херцеговини.

„Травнички сир“ је бијели саламурни, пуномасни сир, који се производи од сировог и пастеризованог крављег млијека, овчјег млијека, козјег млијека или њихових мјешавина помоћу сирила и са/без мљекарске културе уз одвајање сурутке. Сир има зрење у сурутки/саламури и продаје се након минимално мјесец дана зрења.

Почеци производње „Травничког сира“ сежу уназад 150 година. О овом сиру није се много знало све док Леополд Адаметз није детаљно описао производњу „врло специфичног сира на планини Влашић под називима Травнички или Влашићки сир који се производи од овчјег или мијешаног овчјег и козјег млијека и продаје у дрвеним посудама“.

Адаметз је дао прве тачне податке о „Травничком сиру“ у својој студији под називом „Über den Trafnikeroder Arnautkäse und dessen Herstellung auf den hochweiden der Vlasic-planina“ публикованој 1892. године. Он наводи да „међу становницима унутар граница Босне и Херцеговине овај сир не само да ужива добру репутацију, него има и изузетно важну улогу у економији и трговини”.

Више информација о „Травничком сиру“ можете прочитати у произвођачкој спецификацији.