Агенција подржава „Пројекат развоја одрживог туризма у Босни и Херцеговини“

Агенција за безбједност хране Босне и Херцеговине, подржаће, сходно својим надлежностима, „Пројекат развоја одрживог туризма у Босни и Херцеговини“, те ће активно учествовати у имплементацији дијела пројекта који се односи на безбједност хране и процес сертификације и промоције традиционалних босанскохерцеговачких прехрамбених производа.

О пројектним активностима и могућностима сарадње са Америчком агенцијом за међународни развој (United States Agency for International Development, USAID), која је задужена за имплементацију пројекта, разговарано је на састанку одржаном 4. марта 2021. године у Агенцији за безбједност хране Босне и Херцеговине у Мостару.

Др.сци. Џемил Хајрић, директор Агенције, са сарадницима је упознао пројектни тим о могућностима подршке коју Агенција може пружити како би допринијела опоравку босанскохерцеговачког туризма од утицаја пандемије COVID-19, што је један од циљева пројекта.

Ибрахим Оста, шеф пројекта, информисао је представнике Агенције о плановима и активностима које ће бити имплементиране у склопу пројекта.

На састанку су истакнути веома добри резултати пројеката у чијој су имплементацији у протеклом периоду учествовали USAID и Агенција за безбједност хране Босне и Херцеговине, међу којима су пројекти FARMA I и FARMA II.

Према процјенама Свјетске туристичке организације (UNWTO), повратак туризма на ниво из 2019. године није могућ до 2024. године, а подаци из септембра 2020. године показују да је промет у туризму у Босни и Херцеговини опао за 85,6% у односу на 2019. годину.