Афричка куга свиња: Рана детекција кључна за сузбијање болести

Сходно закључцима процјене ризика коју је спровела Европска агенција за безбједност хране (EFSA), унапрјеђење надзора, комуникација и сарадња су кључни фактори за контролу ширења афричке куге свиња у Европи. На захтјев Европске комисије, EFSA је спровела процјену ризика од ширења наведене болести у Југоисточној Европи. Процијењена је могућност ширења болести на подручју Албаније, Босне и Херцеговине, Хрватске, Грчке Косова, Црне Горе, Сјеверне Македоније, Србије и Словеније.

Према закључцима EFSA-e, шансе за ширење ове болести у наведеним земљама у року од годину дана након њене појаве су веома високе (66-100%). Истовремено, шансе да се болест прошири западно на земље ЕУ у истом временском интервалу оцијењене су веома ниским (0-15%).

Мјере контроле које су у ЕУ успостављене 2014. године требале би се и даље фокусирати на рану детекцију и спремност у случају појаве болести, наводи EFSA те препоручује спровођење сљедећих мјера:

  • Строги надзор, посебно надзор дивљих и домаћих свиња, који је још увијек најефикасније средство за рану детекцију афричке куге свиња.
  • Мјере ограничавања приступа дивљих свиња храни и додатно смањење броја дивљих свиња кроз лов.
  • Кампање за подизање свијести путника, ловаца, фармера… како би се ограничио ризик ширења и омогућила подршка у раној детекцији болести.
  • Комуникација и сарадња надлежних институција и других заинтересованих страна у циљу подршке спровођења кампања за подизање свијести.
  • Обуке ветеринарских инспектора, других надлежних органа и ловаца како би се повећала вјероватноћа раног откривања и ефикасне контроле.

Документ „Процјена ризика од афричке куге свиња у земљама Југоисточне Европе“ доступан је на сљедећем линку.