Бактерија Vibrio spp. у морским плодовима – повећан ризик због климатских промјена и антимикробне резистенције

Европска агенција за безбједност ност хране (ЕFSА) спровела је процјену јавно-здравствених аспеката бактерије Vibrio spp. повезаних са конзумацијом морских плодова. Сходно најновијим процјенама ЕFSА, због климатских промјена, очекује се повећање преваленце бактерије Vibrio spp. у морским плодовима у Европи, као и на глобалном нивоу, посебно у бочатим водама и водама ниског салинитета. Осим тога, код појединих врста бактерија рода Вибрио све чешће се појављује резистенција на антибиотике посљедње линије одбране.

У претходном извјештају (CLEFSA) објављене су анализе могућих ефеката климатских промјена на безбједност хране, укључујући бактерије Vibrio spp. у морским плодовима. Неколико сојева бактерија из рода Vibrio може узроковати вибриозу. У Европској унији, за јавно здравство најрелевантније су Vibrio parahaemolyticusVibrio vulnificus и Vibrio cholerae  које се могу повезати са морским плодовима. Vibrio parahaemolyticus може узроковати гастроентеритис код здравих индивидуалаца, док Vibrio vulnificus и Vibrio cholerae non-O1/non-O139 могу узроковати тешке инфекције, сепсу и смртни исход код рањиве популације.

Због све чешће појаве екстремних временских прилика, попут топлинских таласа, у посљедњих 20 година у Европи је уочен пораст броја инфекција бактеријама Vibrio spp. Повећање температуре у приобалним водама довело је до проширења подручја у којима се бактеријa Vibrio spp. може размножавати, што доводи до већег ризика од инфекција узрокованих конзумацијом контаминираних морских плодова. Ризик је посебно повећан у регионима са бочатим водама и водама ниског салинитета (нпр. Балтичко море, прелазне воде Балтичког и Сјеверног мора, Црно море) те у приобалним подручјима са великим ријечним дотоцима.

Одржавање хладног ланца у преради, превозу и складиштењу кључна је мјера за превенцију и контролу Vibrio spp., посебно за морске плодове који су предвиђени за конзумацију у сировом стању. Могуће мјере за редуцирање Vibrio spp. су прерада под високим притиском, зрачење и (брзо) замрзавање праћено дуготрајним складиштењем у замрзнутом стању.

Потрошачима, а посебно осјетљивим групама становништва, препоручује се прикладно руковање и кухање морских плодова те избјегавање конзумације сирових и термички необрађених производа.

Научници ЕFSА оцијенили су кључним приоритетом провођење истраживања релевантних Vibrio spp. у цијелој Европској унији у одређеним врстама морских плодова у примарној производњи и малопродаји како би се прикупили додатни и хармонизoвани подаци. Ти подаци могли би се даље користити као референтни за проучавање ефекта климатских промјена на преваленцу Vibrio spp. у морским плодовима.