Босна и Херцеговина се придружује ЕFSА у кампањи за заустављање афричке свињске куге (#StopASF)

Европска агенција за безбједност хране (ЕFSА), уз подршку Агенције за безбједност хране Босне и Херцеговине, провест ће у нашој земљи током 2023. године кампању о афричкој свињској куги (АСК). Сада већ четврту годину заредом, кампања #StopASF подиже свијест међу фармерима, ловцима и ветеринарима у 18 европских земаља, укључујући Босну и Херцеговину, о овој високо заразној болести и потиче их да предузму мјере како би зауставили њено ширење.

“Током посљедње деценије, афричка свињска куга је имала драматичан утицај на европски сектор свињогојства и наставља да ремети локалну и регионалну економију. Иако посљедње бројке показују охрабрујуће знакове да су напори да се заустави ширење вируса ефикасни, слика у цијелој Европи никако није универзално позитивна и морамо остати на опрезу. Фармери, ловци и ветеринари имају посебно важну улогу у пријављивању сумњивих случајева”, рекао је Бернард Урл, извршни директор ЕFSА.

Кампања #StopASF потиче комерцијалне и дворишне узгајиваче свиња, ветеринаре и ловце да ‘откривају, спречавају и пријављују’ случајеве АСК код свиња и дивљих свиња. Спроводи се у партнерству са локалним властима у 18 земаља, а у Босни и Херцеговини с Агенцијом за безбједност хране, која је контакт тачка ЕFSА.

“Кампања #StopASF има веома значајну улогу у превенцији, благовременој детекцији и сузбијању афричке свињске куге. Као партнерска институција ЕFSА, подржавамо кампању кроз промоцију и дистрибуцију информативних материјала, које ћемо настојати размијенити са свим кључним актерима у области заштите здравља животиња, у првом реду Канцеларијом за ветеринарство Босне и Херцеговине и надлежним ентитетским министарствима пољопривреде, те ветеринарским организацијама”, изјавио је др.сци Џемил Хајрић, директор Агенције за безбједност хране Босне иХерцеговине.

Према новом извјештају који је објавила ЕFSА, у у односу на претходну годину, у 2022. години број случајева АСК код свиња и популације дивљих свиња значајно је опао у Румунији, Пољској и Бугарској. Међутим, АСК се поново појавила у Грчкој и Чешкој и наставља да се шири у земљама које су сусједне ЕУ, као што су Србија и Молдавија. Први случајеви АСК пријављени су у 2022. години у Сјеверној Македонији.

Учите, ангажујте се, дијелите

За више информација, посјетите веб сајт ЕFSА кампање о АСК (https://multimedia.efsa.europa.eu/asf/#/rs/) на којем можете да погледате и преузмете информативне чланке, инфографике, материјале за објаве на друштвеним мрежама и друге материјале.

Као агенција ЕУ, ЕFSА подлијеже Уредби (ЕУ) 2018/1725, која има једнаку правну вриједност као Општа уредба о заштити података (ЕУ) 2016/679 (GDPR) која се примјењује у државама чланицама ЕУ и која је усклађена са GDPR правилима и принципима о заштити личних података.