Глобална узбуна INFOSAN мреже WHО: Могућа повезаност чоколадних производа са обољењима узрокованим Salmonella Typhimurium у више земаља

Свјетска здравствена организација (World Health Organisation, WHO) обавијештена је 27. марта 2022. године о кластеру Salmonella Typhimurium са неидентификованим извором на територију Уједињеног краљевства (УК). Случајеви са генетичком подударношћу са кластером случајева у УК такође су идентификовани у више земаља, углавном у Европи.

Епидемиолошким налазима и молекуларном типизацијом, избијање болести повезано је са чоколадним производима (Киндер), поријеклом из Белгије, који су дистрибуисани широм свијета. Импликовани производи произведени су од стране компаније „Ferrero Ardennes“ у њезиној фабрици у Арлону, Белгија.

Свјетској здравственој организацији je до 10. априла 2022. године пријављено 135 генетички повезаних случајева обољења која се доводе у везу са конзумацијом импликованих производа. Датуми појаве случајева припадају периоду од 21. децембра 2021. – 22. марта 2022. године. Углавном се ради о дјеци млађој од 10 година, a стопa хоспитализације необично je високa у односу на број пријављених случајева.

До 10. априла 2022. године Свјетској здравственој организацији није пријављен ниједан смртни исход повезан са наведеним обољењима.

Надлежне институције у Белгији обавијестиле су 8. априла 2022. године да су, на основу резултата истраге, зауставиле производњу у фабрици у Арлону и одлучиле проширити опозив на све лотове чоколадних производа Киндер произведене у импликованој фабрици. У току је истраживање сљедивости. Белгијске власти потврдиле су да ће у најкраћем могућем року доставити нове информације.

Информације о епидемији и идентификацији извора објављене су путем званичног сајта INFOSAN мреже Свјетске здравствене организације.

Листа производа произведених у фабрици у Арлону достављена Агенцији за безбједност хране Босне и Херцеговине путем INFOSAN мреже доступна је на сљедећим линковима:

Како би се установила евентуална дистрибуција производа из напријед наведених табeла у Босну и Херцеговину, Агенција је све расположиве информације доставила на даље поступање надлежним инспекцијским органима у Босни и Херцеговини.

Агенција ће, као и досад, примјењујући принцип транспарентности, информисати јавност о мјерама које се предузимају са циљем заштите здравља потрошача.