Директор Агенције учествовао на „Конференцији о изазовима за безбједност хране и безбједност снабдјевања храном у југоисточној Европи“

На позив Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Црне Горе, др.сци Џемил Хајрић, директор Агенције за безбједност хране Босне и Херцеговине, учествовао је на „Конференцији о изазовима за безбједност хране и безбједност снабдјевања храном у југоисточној Европи“, која је одржана 11. и 12. априла у Подгорици. Конференција је организована у склопу предсједавања Црне Горе „Процесом сарадње у југоисточној Европи (SЕЕCP)“.

На Конференцији су учествовале делегације земаља чланица SЕЕCP, представници академске заједнице и међународних организација које се баве питањима безбједности хране и безбједности снабдјевања храном. У склопу конференције размијењена су искуства и знања, те успостављена нова партнерства у циљу унапрјеђења безбједности хране у југоисточној Европи.

Европски комесар за пољопривреду, Јануш Војчеховски (Janusz Wojciechowski), у поздравном писму учесницима конференције, истакао је да Европска комисија располаже алатима за суочавање са директним утицајем пријетњи по безбједност хране, те да помоћу свог механизма за спремност и одговор на кризу у области безбједности снабдјевања храном у Европи (ЕFSCM), реагује на изазове безбједности хране и отпорности прехрамбених система.

Црна Гора предсједава Процесом сарадње у југоисточној Европи  до јуна 2023. године, а у раду SЕЕCP учествују Албанија, Босна и Херцеговина, Бугарска, Црна Гора, Грчка, Хрватска, Косово, Молдавија, Румунија, Сјеверна Македонија, Словенија, Србија и Турска.