Евробарометар 2025: Каква је перцепција грађана Босне и Херцеговине о безбједности хране?

Према резултатима посљедњег истраживања Евробарометра о безбједности хране у земљама чланицама Европске уније и кандидаткињама за чланство, безбједност хране се у Босни и Херцеговини налази на другом мјесту најважнијих фактора приликом куповине хране (50%), док је на првом мјесту цијена хране (57%). На трећем мјесту је окус хране (48%).

У односу на истраживање Евробарометра спроведено у периоду мај/јуни 2023. године, забринутост грађана у нашој земљи највише је порасла за резидуе пестицида у храни, и то за 14 процентних поена.

Када је ријеч о личном интересу за безбједност хране, 64% испитаника изјавило је да их интересира тема безбједности хране, а на питање за које су теме чули из области безбједности хране, највећи удио испитаника (61%) одговорио је да је чуо за адитиве, као што су боје, конзерванси и ароме у храни, а потом за резидуе пестицида у храни (59%).

Четрдесет процената испитаника из Босне и Херцеговине одговорило је да зна довољно да би могли избјећи или смањити ризике, што је за 10 процентних поена више у односу на просјек земаља чланица Европске уније.

Грађани наше земље изјавили су да су највише забринути за генетички модификоване састојке хране (39%), адитиве, као што су боје, конзерванси и ароме у храни (37%) и резидуе пестицида у храни (36%).

На питање о вјероватности да ће промијенити понашање приликом припреме и конзумације хране, након информације из медија о избијању болести узроковане храном, која им је претходно презентована, 80% жена и 66% мушкараца одговорило је да би вјероватно промијенили понашање.

Посљедње истраживање Евробарометра о безбједности хране у земљама чланицама Европске уније и кандидаткињама за чланство спроведено је на узорку од 1003 испитаника Босне и Херцеговине методом интервјуа (фаце-то-фаце) у периоду од 26. марта до 15. априла 2025. године.

Детаљније информације о истраживању доступне су на сљедећем линку.