Епидемија изазвана новим коронавирусом 2019-nCoV

Дана 31. децембра 2019. године, Свјетска здравствена организација (WHO) обавјештена је, по хитном поступку, о неколико забиљежених случајева пнеумоније у Граду Вухан, провинција Хубеи, у Кини. Вирус који је пронађен није одговарао нити једном до тада познатом вирусу, што је проузроковало забринутост, јер када се ради о новом вирусу, непознати су ефекти које може имати на људско здравље.

Седмицу касније, 7. јануара 2020. године, надлежни органи Кине потврдили су идентификацију новога вируса. Нови вирус је коронавирус (coronavirus), из породице вируса који укључују обичну прехладу и вируса као што су SARS-CoV и MERS-CoV. Нови вирус назван је “2019-nCoV”.

WHO, у сарадњи са надлежним органима Кине и међународним експертима, ради на прикупљању сазнања о овом вирусу, како он утиче на заражене људе и како их лијечити, те шта државе могу учинити како би одговориле новонасталом изазову.

Пошто се ради о коронавирусу, који обично изазива респираторне болести, WHO је издала упуту становништву како заштити себе и оне у свом окружењу од оболијевања: https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/advice-for-public

Садржај доступан на WHO web страници укључује материјале погодне за дијељење путем друштвених мрежа, а у погледу стандардних препорука WHO-а становништву како да смање изложеност и пренос болести, што укључује респираторну и хигијену руку, те сигурне праксе које се односе на храну.

Истрага је у току, како би се процијенио извор епидемије, модел(и) трансмисије и размјер инфекције. Доступни докази везано за нови 2019-nCoV вирус, као и предходна искуства са другим коронавирусима (SARS-CoV и MERS-CoV), те респираторним вирусима (нпр. авиарна инфлуенца) сугерирају могућност зоонотске трансмисије тј. пријеноса 2019-nCoV-a. Из наведенога разлога, WHO је објавила препоруке за смањивање ризика од трансмисије новога патогена са животиња на људе на тржницама на којима се продају живе животиње (препоруке).

WHO техничке смјернице за праћењеи дефинирање случаја, за лабораторије, за клиничко управљање код сумње на нови коронавирус, смјернице за кућну његу пацијената обољелих од новог коронавируса, превенцију инфекције и контролу, обавјештавање о ризику, листе података које се односе на болест и смјернице за смањивање преноса са животиња на људе, доступни су путем сљедећега линка: web страница WHO

Путем wеб странице WHO-а,такођер је омогућен и приступ извјештајима о тренутној ситуацији, а који се редовно ажурирају и објављују.

На основу тренутно доступних информација, које се односе на овај случај, WHO савјетује да се не примјењују рестриктивне мјере на трговину са Кином

У свјетлу доступних доказа и претходног искуства, WХО даје сљедеће опште препоруке:

Као општа мјера опреза, свако ко посјећује тржнице живих животиња, свјежег меса, рибе и производа од њих, требао би практиковати опште хигијенске мјере, укључујући редовно прање руку сапуном и питком водом након додиривања животиња и животињских производа, избјегавајући дирати очи, нос или уста рукама, и избјегавати контакт с болесним животињама или поквареним животињским производима. Треба строго избјегавати сваки контакт с другим животињама које можда живе на тржницама (нпр., мачке и пси луталице, глодари, птице, шишмиши). Такођер би требало пазити да се избјегне контакт с потенцијално контаминираним животињским отпадом или текућином на тлу или конструкцијама продаваоница и објеката на тржницама.

Конзумирање сирових или недовољно скуханих животињских производа треба избјегавати. Са сировим месом, млијеком или животињским органима треба поступати пажљиво, како би се избјегла унакрсна контаминација некуханом храном, према добрим праксама у области сигурности хране.

Препоруке за ризичне групе

Док се не дозна више о 2019-nCoV, људи који већ имају здравствене проблеме сматрају се под већим ризиком од оболијевања. Стога појединци, с већ постојећим здравственим проблемима, требају избјегавати тржнице на којима се продају живе животиње, избјегавати уличне и дивље животиње, те не би смјели јести сирово месо животиња. Такве би препоруке требало дистрибуисати и путницима и туристима који имају здравствене проблеме.

Радници клаоница, ветеринари задужени за инспекцију животиња и хране на тржницама, радници на тржници и они који рукују живим животињама и животињским производима требали би практиковати добру личну хигијену, укључујући учестало прање руку након додиривања животиња и животињских производа. Требали би размотрити ношење заштитних одијела, рукавица, маски током професионалног руковања са животињама и свјежим животињским производима. Опрему и радне стационаре треба често дезинфиковати, барем једном дневно. Заштитну одјећу треба уклонити након рада и свакодневно прати. Радници би требали избјегавати излагање чланова својих породица прљавој радној одјећи, обући или другим предметима који су могли доћи у додир с потенцијално контаминираним материјалом. Због тога се препоручује да заштитна одјећа и предмети остану на радном мјесту ради свакодневног прања.

На основу доступних информација, није познато има ли 2019-nCoV било какав утицај на здравље животиња нити су забиљежени случајеви оболијевања нити код једне од животињских врста. Као опћу препоруку, болесне животиње никада не треба клати ради конзумације; мртве животиње треба сигурно закопати или уништити и избјегавати контакт с њиховим тјелесним текућинама без заштитне одјеће. Ветеринари би требали одржавати спремност на високоме нивоу и пријављивати неуобичајене случајеве болести откривене код било које животињске врсте присутне на тржницама.