Антипаразитска резистенција (отпорност на антипаразитике) била је једна од тема дискусије на 33. састанку научне мреже о ризицима у настајању (Emerging Risks Exchange Network, EREN) Европске агенције за безбједност хране (ЕFSА) који је одржан 13. и 14. маја 2025. године у Талину. Студије, које су недавно објављене у Европској унији, указују на алармантне стопе резистенције домаћих животиња на антипаразитике. Климатске промјене оцијењене су као један од покретача резистенције, обзиром да више температуре продужавају животни вијек паразита и утичу на стопе репродукције. Иако је антипаразитска резистенција препозната 60-их година прошлог вијека, ограничени подаци о преваленцији резистенције у прехрамбеним ланцима отежавају ефикасне глобалне напоре за њезино ублажавање, те је стога квалификована као ризик у настајању. Иако директно не утиче на здравље људи, антипаразитска резистенција представља значајну пријетњу здрављу животиња и ствара велике губитке у производњи. Услијед развоја антипаразитске резистенције, осјетљиви паразити угибају, док отпорни преживљавају, те преносе гене резистенције на своје потомство.
Чланови EREN мреже су на 33. састанку на којем је, уиме Босне и Херцеговине, учествовао др.сци. Санин Танковић, директор Агенције за безбједност хране Босне и Херцеговине, разматрали и информације које указују на потенцијално недовољне пријаве новог зоонотског агенса Streptococcus suis, који не подлијеже обавези пријаве у Европи. Систематичним прегледом научне литературе идентификовано је 236 индивидуалних случајева инфекција људи широм Европе у периоду од 1990.–2022. године. Након обављене дискусије, оцијењено је да су потребне додатне информације за квалификацију овог зоонотског патогена у контексту рада EREN мреже. Иста је квалификација донесена и након разматрања присуства бактерије Burkholderia gladioli у ферментисаној храни. Ова бактерија размножава се под утицајем високих температура и гљивичних организама, а производи бонгкрекинску киселину, која је мало познати токсин, а код људи може да изазове симптоме, као што су недостатак енергије, вртоглавица, поспаност, болови у трбуху итд.
Према Европској агенцији за безбједност хране, термин ризик у настајању односи се на ризик за здравље људи, животиња или биљака који настаје из новог извора или повећане осјетљивости или изложености постојећем извору опасности.
Више информација о ризицима у настајању и раду ЕREN мреже можете да пронађете на сљедећем линку: