ЕУ помаже БиХ у напретку система безбједности хране по европским стандардима

Мостар, 26.03.2021.

О  напретку од стране Европске уније (ЕУ) финансираног твининг пројекта „Подршка ЕУ изградњи капацитета и постепеном усклађивању у сектору безбједности хране у Босни и Херцеговини са правном стечевином ЕУ“ разговарано је на 2. састанку Управног одбора пројекта одржаном 16. марта 2021.

Тим стручњака из Литваније, Италије и Мађарске, иако радећи на даљину због тренутне Covid ситуације, сусрео се са својим колегама у Босни и Херцеговини како би разговарали о извршеним активностима и постигнућима реализираним током првог полугодишта рада на пројекту. У том периоду, заједничке стручне групе су биле у могућности да оцијене велики број законодавних аката у БиХ  и дају препоруке о томе како их усагласити са правном стечевином Уније.  На тај начин се обезбјеђује основ за даљи развој пројектних активности, помажући надлежним органима Босне и Херцеговине у развоју ефикасног система безбједности хране.

Пројекат ће пратити налазе различитих гап анализа кроз даљњи рад на законодавним побољшањима и плановима процјене ризика заједно са институцијом корисницом  и осигурати  обуке,   попут оних за службене инспекторе и оператере у пословању са храном и др. у наредном периоду.

Твининг пројекат финансира Европска унија у износу од 1,5 милиона ЕУР, а проводи га конзорциј који предводи Литванија, са својим партнерима из Италије и Мађарске. Земљу корисника представљају Агенција за безбједност хране БиХ, у сарадњи са надлежним органима Федерације БиХ и Републике Српске, те Брчко Дистрикта БиХ. Пројектом је предвиђен преглед законодавства у области безбједности хране Босне и Херцеговине и његово постепено усклађивање са правном стечевином ЕУ, јачање институционалних капацитета домаћих надлежних органа за извршавање званичних контрола безбједности хране, развој и јачање научно заснованог система процјене ризика и јачање система за одобравање домаћих производа као заштићених ознака поријекла, производа са заштићеним географским индикацијама или гарантовано традиционалним специјалитетима. Пројекат траје три године (2020.-2023.).

Више информација о пројекту можете да добијете путем мејла twinning1@fsa.gov.ba.