ЕFSА/ЕCDC: 150 потврђених и вјероватних случајева Salmonella Typhimurium у 10 земаља

Чоколадни производи произведени у фабрици једне компаније у Белгији идентификовани су као извор избијања Salmonella у више земаља, наводи се у заједничкој брзој процјени избијања болести коју су спровели Европска агенција за безбједност хране (European Food Safety Authority, EFSA) и Европски центар за превенцију и контролу болести (European Centre for Disease Prevention and Control, ECDC).

До 8. априла 2022. године, у осам земаља Европске уније (Белгија, Француска, Њемачка, Ирска, Луксембург, Низоземска, Шпанија, Шведска), Норвешкој и Уједињеном краљевству пријављено је укупно 150 потврђених и вјероватних случајева монофазне Salmonella Typhimurium. Први случај евидентиран је у Уједињеном краљевству 21. децембра 2021. године. Инфекције су се углавном појавиле код дјеце узраста до 10 година.

У децембру 2021. године Salmonella Typhimurium детектирана је у танку за маслац у фабрици једне компаније у Белгији, што је откривено у склопу самоконтроле. Компанија је имплементирала одређене хигијенске мјере, унапрјеђени су узорковање и тестирање производа, као и производно окружење. Након тога су чоколадни производи дистрибуисани у Европи и свијету. Крајем марта 2022. године, након што су постали доступни подаци о секвенционирању, помоћу напредних техника молекуларне типизације, научници су повезали случајеве обољења код људи са фабриком у Белгији.

Од 2. априла, национални надлежни органи започињу са објавом јавних упозорења, а компанија спроводи добровољни опозив одређених производа и лотова у различитим земљама. Након службених контрола, надлежни органи за безбједност хране у Белгији, 8. априла 2022. године, повлаче компанији одобрење за производњу. Након тога, компанија покреће опозив свих лотова свих производа произведених у фабрици у Белгији, без обзира на број лота и рок трајања.

Експерти EFSA и ECDC наводе да су неопходна додатна истраживања како би се установили главни узроци, вријеме и могући фактори који су довели до контаминације, укључујући евалуацију могуће употребе контаминираних сировина у другим производним погонима.

С обзиром да се молекуларна типизација не спроводи рутински у свим земљама, неки случајеви могу остати неоткривени, наводи се у процјени EFSA и ECDC.

Заједничка брза процјена избијања монофазне Salmonella Typhimurium SТ 34 у више земаља доступна је на сљедећем линку.