Како би унаприједили процес прикупљања података о конзумацији хране у Европи, размијенили информације о тренутним активностима и ојачали сарадњу, представници надлежних институција земаља чланица Европске уније и претприступних земаља, Европске агенције за безбједност хране (ЕFSА) и Европске комисије учествовали су на 17. састанку Научне мреже за податке о конзумацији хране, који је одржан 18. и 19. јуна 2025. године у Парми. Уиме Агенције за безбједност хране Босне и Херцеговине, на састанку је учествовала Лидија Николић.
Првог дана састанка представници ЕFSA презентовали су свеобухватну европску базу података о конзумацији хране, као и досадашње резултате истраживања о конзумацији хране. Сама база података има кључну улогу у процјени ризика повезаних са могућим опасностима у храни и релевантна је за процјену уноса храњивих материја. Представљена су и истраживања у вези процјене изложености за приправке од плодова слатког и горког коморача, те о предностима и изазовима у кориштењу података о конзумацији хране. Такође су одржане презентације о националном мониторингу исхране у Њемачкој, процјени утицаја биљних алтернатива на јавно здравље, испитивању о исхрани као основу за израду водича исхране и адаптацији модела „Intake24“ за истраживање „Аlbane“.
Учесници састанка информисани су о новој домени на порталу FAOSTAT (Food and Diet Domain), коју је успоставила Организација Уједињених нација за храну и пољопривреду, као и пројекту „SCANFOODLABEL“ који има за циљ поједностављење процеса разумијевања сложених ознака хране пружајући сучеље једноставно за кориштење које преводи информације у лако разумљив формат.
У склопу састанка одржана је радионица „SMART EU MENU“ на којој су разматране припремне радње за пројекат „ЕU MENU 2“. Фокус је био на унапрјеђењу процеса кодирања намирница и система који ће олакшати процес обраде података.
Заједничке активности и редовни годишњи састанци Научне мреже за податке о конзумацији хране, чији рад координише ЕFSА, основ су за изградњу снажне паневропске базе података о конзумацији хране и обликовање будућих смјерница о исхрани.
Агенција за безбједност хране Босне и Херцеговине је, уз подршку ЕFSА, у периоду од 2017. – 2021. године, спровела истраживање прехрамбених навика адолесцената, одраслих особа и трудница (BH MENU), а извјештај о истраживању доступан је на сљедећем линку.