ЕFSА: Ризик од ширења бактерија резистентних на антибиотике у транспорту животиња

Европска агенција за безбједност хране (European Food Safety Authority, EFSA) започела је нову процјену ризика од ширења бактерија резистентних на антибиотике током транспорта животиња. Процјена, која је покренута на захтјев Одбора за околиш, јавно здравство и безбједност хране Европског парламента, бит ће усмјерена на ризик од ширења резистентних зоонотских бактерија међу живином, свињама и говедима током њиховог транспорта на друге фарме или у клаонице.

Кад се антимикробна резистенција појави код зоонотских бактерија, које се могу пренијети са животиња на људе, може доћи до угрожавања ефикасности лијечења заразних болести код људи.

„Резистенција на антибиотике представља горућу пријетњу за јавно здравство, а научно заснован савјет неопходан је за развој политика и законодавства како би се суочили са овим изазовом“, изјавила је Марта Хугас, водећа научница у EFSA. Истакла је да овај нови захтјев за процјену ризика, који је усмјерен на могући утјецај на здравље људи, још једном указује на растућу конвергенцију између здравља људи и животиња, као и на потребу приступа заснованог на јединственом здрављу („One Health“) од стране процјенитеља ризика и креатора политика.

Осим истраживања фактора, који могу утјецати на ширење бактерија резистентних на антибиотике током транспорта животиња, EFSA ће такође ревидирати превентивне мјере и опције надзора, те ће идентификовати податке, који су неопходни за даље анализе. Очекује се да ће научно мишљење бити завршено у септембру 2022. године.

Захтјев за израду научног мишљења услиједио је након прошлогодишњих дискусија између Европског парламента, Европске комисије и EFSA.