ЕFSА: Укупни унос бакра испод безбједносног лимита

Комбинована изложеност бакру из свих извора не представља бојазан за становништво Европске уније. То је закључак научника Европске агенције за безбједност хране (ЕFSА) након  реевалуације оријентацијских вриједности за бакар заснованих на здрављу и процјене изложености из свих извора.

Бакар је есенцијални микронутријент за сва жива бића. Превисок или недовољан унос бакра кроз исхрану људи може довести до здравствених проблема. Бакар је природно присутан у многим врстама хране, а у прехрамбени ланац такође улази кроз употребу у органским и конвенционалним пестицидима, адитивима у храни и храни за животиње, те као нутријент у обогаћеној храни и додацима исхрани.

Прекомјерно задржавање бакра у тијелу у дужем временском периоду може бити штетно за здравље људи, посебно за јетру. Научни одбор ЕFSА закључио је да у случају уноса до 5mg по килограму дневно не би требало доћи до задржавања бакра. Стога је успостављен прихватљиви дневни унос (acceptable daily intake, ADI) од 0,07 милиграма по килограму тјелесне тежине за одраслу популацију. Накнадно ће експерти ЕFSА у области нутриционизма успоставити прихватљиви дневни унос за млађе групе становништва.

Овим је по први пут спроведена процјена изложености бакру из свих прехрамбених и непрехрамбених извора. Природно присутне разине бакра у храни и састојцима хране, те дуготрајна употреба бакреног посуђа и бакрених цијеви значајно доприносе уносу бакра. Занемарив је допринос кроз пестициде, адитиве у храни и храни за животиње и гнојива.

Почетна и прелазна храна за дојенчад значајно доприноси прехрамбеној изложености бакру код дојенчади и мале дјеце. Ипак, имајући у виду повећане потребе за нутријентима за раст дјеце не очекује се штетан ефекат услијед изложености бакру из ових извора. Претходно је ЕFSА спровела процјене у вези са недостатком бакра и одговарајућим уносом бакра за све добне групе.

Научно мишљење ЕFSА усвојено након реевалуације оријентацијских вриједности за бакар заснованих на здрављу и процјене изложености из свих извора доступно је на сљедећем линку:

https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.2903/j.efsa.2023.7728