ЕFSА: „Чувајте здравље биља, заштитите живот!”

Европска агенција за безбједност хране (ЕFSА), у сарадњи са Европском комисијом и земљама чланицама, покренула је кампању о здрављу биља (#PlantHealth4Life). Кампањом се промиче свијест о здрављу биља и његовој повезаности са нашом свакодневицом.

Биље чини језгру живота на Земљи: даје нам ваздух који удишемо и храну коју једемо. Данас је биље под тешким притиском због климатских промјена и људских активности, као што су трговина и путовања. Организми штетни за биље могу узроковати разорне економске и еколошке губитке. Xylella fastidiosa, на примјер, наштетила је милионима стабала маслине у италијанском региону Пуља (Puglia), а случајеви се пријављују широм јужне Европе.

„Здравље биља је кључно за нашу добробит и околиш. ЕFSА, Европска комисија и државе чланице сарађују да би заштитиле ЕУ од организама штетних за здравље биља и од болести повезаних са биљем. Кампања #PlantHealth4Life је заједничка иницијатива којом се подиже свијест грађана о ризицима по здравље биља. Ангажовањем појединаца широм ЕУ наш је циљ да изградимо колективну одговорност у одржавању здравља биља”, рекао је извршни директор ЕFSА, Бернард Урл (Bernhard Url).

„Док је иницијатива Једно здравље високо на агенди Европске комисије, заштита од организама штетних по здравље биља и болести које долазе у ЕУ приоритет је за све нас. Најмањим мјерама могу се остварити највећи ефекти. То почиње тако да се снабдијемо правим информацијама и побринемо се да свако разумије ову борбу те да значајан допринос водећој улози ЕУ у заштити нашег биодиверзитета”, рекла је Клер Бари (Claire Bury), замјеница генералне директорице за одрживост хране у Генералном директорату за здравље и безбједност хране (DG SANTE).

Наше активности су кључне – ангажујмо се!

„Чувајте здравље биља, заштитите живот” је порука кампање, а сви имамо кључну улогу у томе! Посјетите веб сајт кампање #PlantHealth4Life и сазнајте како можете да заштитите здравље биља:

  • Путујете ли ван ЕУ? Ако вам се током путовања свиди нека егзотична биљка, сликајте је, а немојте је понијети кући, јер бисте тако могли ширити нове штетне организме.
  • Штетни организми и болести такође могу доћи преко биља које купујемо, ако није провјерено и сертификовано на исправан начин. Када на интернету купујете биље које није у ЕУ, провјерите дa ли је попраћено здравственим сертификатом.
  • Разговарајте са дјецом о значају биља како бисмо одгојили млађу генерацију амбасадора здравља биља.

Свако може дa подржи кампању. На веб сајту кампање #PlantHealth4Life можете да пронађете ресурсе преведене на све језике ЕУ – материјале за саопштења, видеозаписе те објаве на друштвеним мрежама које можете да подијелите на својим каналима. Заједно можемо обезбједити здравију будућност за нас, наше заједнице и околиш!

Кампања #PlantHealth4Life је вишегодишња кампања покренута на захтјев ЕК и заснована на дубинској анализи перцепције и понашања у вези са здрављем биља широм ЕУ. Ове је године кампања усмјерена на сљедећих 12 земаља: Белгија, Ципар, Црна Гора, Чешка, Естонија, Финска, Грчка, Летонија, Литва, Мађарска, Сјеверна Македонија и Словенија. Додатно, 3Д видеоинсталације пружит ће свеобухватно искуство у три најактивнија чворишта за путовање изван ЕУ: Амстердаму, Мадриду и Милану.