Трећом, уједно и завршном радионицом, која је одржана 11. и 12. јуна 2025. године у Скопју, завршен је програм обука под називом „Процјена ризика од А до Ж“ које је организовала Европска агенција за безбједност хране (ЕFSА).
Ове обуке су дио иницијативе усмјерене на јачање капацитета у области безбједности хране у земљама у претприступном процесу са циљем усклађивања са стандардима и праксама Европске уније. Дводневне обуке одржане су у периоду од децембра 2024. до јуна 2025. године, а обухваћене су сљедеће теме:
- „Увод у процјену ризика, идентификацију и карактеризацију микробиолошких и хемијских опасности“,
- „Микробиолошка и хемијска процјена изложености, карактеризација ризика и несигурност у процјени ризика“,
- „Приправност за будуће потребе за процјеном ризика (подаци за процјену ризика и методологије) са циљем одговора на будуће изазове за регулаторну науку“.
На обукама су учествовали представници надлежних институција за безбједност хране из земаља у процесу приступања ЕУ, међу којим је Босна и Херцеговина. Уиме Агенције за безбједност хране Босне и Херцеговине, на завршној радионици, учествовале су службенице Агенције за безбједност хране Босне и Херцеговине Џенита Коњић, виши стручни сарадник за процјену ризика, научне податке и лабораторије и Весна Самарџић, виши стручни сарадник за научну сарадњу и опасности у храни.
Иницијативе попут ове представљају важан допринос интеграцији претприступних земаља у систем безбједности хране ЕУ. Програм додатно подстиче међуинституционалну сарадњу земаља у региону, те јача мрежу експерата у области безбједности хране, чиме се обезбјеђује боља заштита потрошача.