Информативна кампања „Зауставите афричку свињску кугу“

Босна и Херцеговина је и ове године обухваћена информативном кампањом коју, са циљем превенције, пријављивања и сузбијања случајева афричке свињске куге, трећу годину заредом спроводи Европска агенција за безбједност хране (ЕFSА). Кампања под називом „Зауставите афричку свињску кугу“ спроводи се у укупно 18 земаља (Албанија, Босна и Херцеговина, Бугарска, Црна Гора, Чешка, Естонија, Грчка, Хрватска, Косово, Латвија, Литванија, Мађарска, Пољска, Румунија, Сјеверна Македонија, Словачка, Словенија, Србија).

„Ширење афричке свињске куге настављено је алармантном стопом са недавним епидемијама у Италији и два спорадична случаја у Њемачкој, и то у граничним подручјима са Француском и Низоземском. Афричка свињска куга није ограничена на дивље свиње у Источној и Средњој Европи. То је глобални изазов који представља значајну пријетњу свињама, фармерима и свињогојству и сви заједно се морамо суочити са тим изазовом“, изјавио је Бернард Урл, извршни директор ЕFSА.

Циљ кампање је подизање свијести узгајивача, ветеринара и ловаца о превенцији ширења афричке свињске куге, а у томе се очекује подршка локалних удружења узгајивача, ветеринарских организација, ловачких удружења и других релевантних организација.

Ова кампања је дио заједничких настојања ЕFSА, Европске комисије и других међународних организација на сузбијању ширења афричке свињске куге у Европској унији и сусједним земљама.

Информативни материјали и информације о препознавању симптома доступни су на званичном веб сајту кампање о афричкој свињској куги (https://multimedia.efsa.europa.eu/asf/#/rs/).

Шта је афричка свињска куга?

Афричка свињска куга (АСК) је контагиозна болест која погађа домаће и дивље свиње. Овај вирус је безопасан за људе, али узрокује значајне друштвено-економске поремећаје у многим земљама. Подручја погођена АСК трпе значајне финансијске губитке услијед губитка животиња, ограничења извоза животиња и меса те трошкова мјера контроле. Искорјењивање болести може да потраје неколико година.

У Европи тренутно не постоје одобрене вакцине против АСК, тако да епидемија може резултирати клањем великог броја свиња које се узгајају на фармама у захваћеном подручју.

Болест је и даље присутна у многим европским земљама (Бугарска, Естонија, Њемачка, Мађарска, Италија, Латвија, Литванија, Молдавија, Сјеверна Македонија, Пољска, Румунија, Русија, Србија, Словачка, Украјина).