Кампања „ЕУ бира безбједну храну“

Након успјеха у претходне двије године, Европска агенција за безбједност хране (ЕFSА) и њезини партнери у државама чланицама ЕУ покренули су треће издање кампање „ЕУ бира безбједну храну“ (#EUChooseSafeFood).

Циљ кампање је помоћи грађанима у доношењу информисаних одлука о избору хране. Кампања ће обухватити 16 земаља и пружит ће потрошачима практичне и лако доступне информације, од помоћи приликом читања ознака на храни и разумијевању адитива до савјета о припреми и складиштењу хране. Ове године кампања ће бити фокусирана на савјете које потрошачи могу слиједити да би обезбједилли добру хигијену хране у домаћинствима и смањили бацање хране, те на информације о томе шта се предузима широм ЕУ у борби против болести које се преносе храном.

ЕFSА сарађује са националним органима за безбједност хране и научницима из цијеле Европе да би обезбједила безбједну, здраву и одрживу храну. Кампања #EUChooseSafeFood jе повезница између науке о безбједности хране и хране која завршава на нашим тањирима. Потрошаче оснажује у доношењу добрих одлука о храни и помаже да сви боље разумију храну. Изузетно ми је драго што кампања напредује и постаје све успјешнија, те што се ове године за учешће пријавило више националних партнера него икад прије”, изјавио је извршни директор ЕФСА-е Бернхард Урл.

Кампања је примарно усмјерена на европске грађане у доби између 25 и 45 година, а у фокусу су јој млади родитељи и лица која занимају безбједност хране и наука о храни. Кампањом се истиче улога европских научника који сарађују да би потрошаче заштитили од ризика повезаних са храном.

Утицајно дјеловање!

У прве двије године кампања #EUChooseSafeFood позитивно је утицала на свијест потрошача и разумијевање о безбједности хране у ЕУ. Број лица изложених порукама кампање којa су се сјетилa да се одлуке о безбједности хране заснивају на науци повећао се са два од 10 у 2021. на четири од 10 у 2022. години. Ниво повјерења у систем безбједности хране ЕУ такође је порастао међу онима који су дошли у додир сa кампањом: у 2022. 70 % грађана изјавило је да вјерује ЕУ и националним владама када је ријеч о безбједности хране, што представља повећање од 10 % у односу на 2021. годину.

Како се укључити?

Особе које желе подржати кампању могу посјетити веб сајт кампање #EUChooseSafeFood (https://campaigns.efsa.europa.eu/EUChooseSafeFood/#/index-hr) који садржи много информација о различитим темама које се тичу безбједности хране, а које су преведене на све званичне језике ЕУ. Са веб сајта можете преузети и комплет алата за кампању који укључује визуелне приказе, кратке филмове и објаве за друштвене мреже на различитим језицима, које можете дијелити на властитим каналима.

За више информација посјетите: https://campaigns.efsa.europa.eu/EUChooseSafeFood/#/index-hr

ЕFSА

Европска агенција за безбједност хране (ЕFSА) je агенција Европске уније основана 2002. да би служила као непристран извор научних савјета управитељима ризика и комуницирала о ризицима повезаним са прехрамбеним ланцем. Сарађује са заинтересованим странама ради промицања усклађености научних савјета ЕУ и пружа научну основу за законе и прописе за заштиту европских потрошача од ризика повезаних са храном – од поља до стола.