Кампања „Зауставите афричку свињску кугу“ добитник награде за изврсност у комуникацији

Кампања „Зауставите афричку свињску кугу“ коју је Европска агенција за безбједност хране (EFSA) у 2020. години спровела у девет земаља Југоисточне Европе, међу којима је Босна и Херцеговина, добитник је награде Европског омбудсмена за добру управу у категорији „изврсност у комуникацији“. Награду за добру управу Европски омбудсмен додјељује сваке двије године, почев од 2017. године.

Агенција за безбједност хране Босне и Херцеговине, у својству контакт тачке EFSA, подржала је припрему и имплементацију кампање.

Циљ информативне кампање био је унапрјеђење знања о афричкој свињској куги. Кампања је била усмјерена на појединце и групе људи, као што су фармери и ловци који долазе у контакт са домаћим и дивљим свињама.

Кампањом су обухваћене земље које је EFSA, на основу процјене ризика (линк на документ), идентификовала као ризичне због њихове близине земљама у којим је потврђена афричка свињска куга.

Више информација о кампањи „Зауставите афричку свињску кугу“ можете пронаћи на сљедећем линку: https://efsa.gitlab.io/multimedia/asf/index.html#/rs/