„Крајишки омач“ и „Крајишка трахана“ регистровани ознаком гарантовано традиционалног специјалитета

Др.сци. Џемил Хајрић, директор Агенције за безбједност хране Босне и Херцеговине и Кемал Хрњић, министар пољопривреде, водопривреде и шумарства у Влади Федерације Босне и Херцеговине уручили су данас у Бихаћу представницима Удружења “Стари-нови окус“ рјешења о упису производа “Крајишки омач” и “Крајишка трахана” у Регистар гарантовано традиционалних специјалитета. То су уједно први производи у Босни и Херцеговини регистровани ознаком гарантоваано традиционалног специјалитета.

“Осим ова два производа, ми смо у протеклом периоду издали рјешења за још пет производа који су регистровани ознаком поријекла и ознаком географског поријекла. Посебно нам је задовољство што је за “Ливањски сир”, као један од производа регистрованих у Босни и Херцеговини, посредством Агенције за безбједност хране Босне и Херцеговине, покренута процедура регистрације на нивоу Европске уније”, изјавио је др.сци. Џемил Хајрић, директор Агенције за безбједност хране Босне и Херцеговине.

Уз “Ливањски сир”, ознаком географског поријекла регистровани су “Височка печеница” и “Невесињски кромпир”, док су ознаком поријекла регистровани “Ливањски изворни сир” и “Дрварски мућени пекмез од дрењина”. Значајну подршку процесу регистрације ознака, кроз новчане подстицаје, пружају ентитетска министарства пољопривреде.

“Деценије усмених и писмених рецептура нашег крајишког народа напокон је препознато и кроз уврштавање у Регистар гарантовано традиционалних специјалитета. На овај начин у прилици смо да додатно промовишемо богату крајишку трпезу и туристичку понуду, али и да чувамо нашу културну баштину. Вјерујем да ће ова активност пружити признање произвођачима и очувати изворни карактер ових специјалитета. У оквиру Федералног министарства пољопривреде опредијељени смо да наше произвођаче подржимо и кроз подршку сертификацији производње, што ће допринијети њиховом бољем позиционирању на тржишту”, казао је федерални министар пољопривреде, водопривреде и шумарства Кемал Хрњић.

Представници Удружења “Стари-нови окус“ и Обртничке коморе УСК изразили су задовољство због успјешно спроведене процедуре регистрације ознака.

„Ова ознака за одабране производе као “Гарантовано традиционални специјалитет” ће омогућити да се сертификују постојећи произвођачи традиционалне хране, али исто тако пружити могућност за ново покретање стартап-ова, те оснивање нових обрта и нова запошљавања. Кроз пројекат је предвиђена сертификација најмање два постојећа произвођача и два нова произвођача који ће се сертификовати и имати право кориштења ознаке на својим производима. Обртничка комора ће настојати да се то прошири на већи број произвођача, с тим да ћемо свакако водити рачуна о законским регулативама у погледу кориштења ознаке и сертификације произвођача“, истакнуо је Енес Араповић, предсједник Обртничке коморе УСК.

“Крајишки омач” и “Крајишка трахана” су двије врсте тјестенине које се одликују традиционалном рецептуром и начином производње у сјеверозападном дијелу Босне и Херцеговине, односно на подручју Унско-санског кантона.

Проф.др.сц.Халид Макић нагласио је да су активности на регистрацији ознаке за “Крајишки омач” и “Крајишку трахану” финансијски потпомогнуте од стране пројекта “USAID Туризам БиХ”.

“Израду произвођачке спецификације и остале потребне документације припремали су професори Биотехничког факултета Универзитета у Бихаћу. Ова ознака има вишеструки значај, како за произвођаче традиционалне хране, тако и за туристичке субјекте у Унско-санском кантону. Поред тога, ова ознака је и обиљежје УСК, па и шире, као дио туристичког бренда дестинације, те обиљежје гастрономске понуде УСК“, појаснио је проф. Макић.