Одржана експертска мисија о систему регистрације заштићених ознака

Експертска мисија о систему регистрације заштићених ознака прехрамбених производа одржана је у периоду од 11.-15. априла 2022. године у Мостару. Мисија је организована у склопу Тwининг пројекта „Подршка ЕУ изградњи капацитета и постепеном усклађивању у сектору безбједности хране у Босни и Херцеговини са правном стечевином ЕУ”.

Експерти из Министарства пољопривреде, хране и шумарства Републике Италије заједно са службеницима Агенције за безбједност хране Босне и Херцеговине спровели су евалуацију система регистрације заштићених ознака прехрамбених производа у Босни и Херцеговини. У склопу експертске мисије анализиране су одредбе Правилника о изгледу и начину кориштења заштићеног знака ознаке поријекла, ознаке географског поријекла и ознаке гарантовано традиционалног специјалитета прехрамбених производа („Службени гласник БиХ“, број 82/19) и Правилника о системима квалитета за прехрамбене производе („Службени гласник БиХ“, број 90/18) те су размијењена мишљења о приједлозима измјена и допуна важећих прописа у Босни и Херцеговини са циљем усаглашавања истих са Уредбом (ЕУ) 2021/2117 Европског парламента и Савјета од 2. децембра 2021. године.

У студији о ознакама географског поријекла коју је Европска комисија објавила 2020. године утврђено је да је продајна вриједност производа са заштићеним називом у просјеку двоструко већа него за сличне производе без заштите. У студији је годишња продајна вриједност производа заштићених ознаком географског поријекла процијењена на 74,76 милијарди еура, при чему је више од 20 % тог износа приход од извоза у треће земље.

Закључно са крајем марта ове године, у Европској унији је регистровано 3458 назива, и то 1624 назива вина, 1576 назива прехрамбених производа и пољопривредних прехрамбених производа те 258 назива јаких алкохолних пића.

У складу са одредбама Правилника о системима квалитета за прехрамбене производе у Босни и Херцеговини је тренутно пет заштићених ознака прехрамбених производа, од којих два производа носе регистровану ознаку поријекла (Ливањски изворни сир и Дрварски мућени пекмез од дрењина), а три производа ознаку географског поријекла (Височка печеница, Ливањски сир и Невесињски кромпир).