Одржана међународна конференција поводом Свјетског дана безбједности хране 2024.

Поводом Свјетског дана безбједности хране у Мостару је данас одржана Међународна конференција „Јединствено здравље – тренутно стање и изазови за имплементацију“. Уз присуство представника Европске агенције за безбједност хране (ЕFSА), Свјетске здравствене организације (WHО), Организације за храну и пољопривреду Уједињених нација (FАО) и Развојног програма УН (UNDP) на конференцији је учествовало око 90 представника надлежних институција из сектора безбједности хране, ветеринарства, јавног здравства и околиша, академске заједнице и невладиног сектора у Босни и Херцеговини те из земаља региона. Конференција је одржана у организацији Агенције за безбједност хране Босне и Херцеговине, уз подршку ЕFSА и UNDP.

Уз предавања и пленарну  дискусију о јединственом здрављу те презентације активности из наведене области у Босни и Херцеговини, у склопу конференције представљене су могућности за унапређење сарадње са Европском агенцијом за безбједност хране кроз пројекте, јачање капацитета и научну сарадњу.

У уводном обраћању, др.сци Џемил Хајрић, директор Агенције за безбједност хране Босне и Херцеговине, истакао је значај примјене концепта јединственог здравља са аспекта заштите здравља људи, животиња и околиша. „Ова међународна конференција представља наш допринос имплементацији концепта јединственог здравља у Босни и Херцеговини, што захтијева заједничке активности и сарадњу свих институција у секторима безбједности хране, ветеринарства, јавног здравства и околиша на националном, регионалном и глобалном нивоу, као и подршку и учешће академске заједнице”, истакао је директор Хајрић.

Учесницима конференције обратили су се и Марија Бухач, предсједница Владе Херцеговачко-неретванског кантона и Адем Золота, савјетник замјеника предсједавајуће Савјета министара Босне и Херцеговине Зукана Хелеза.

У склопу обиљежавања Свјетског дана безбједности хране у Босни и Херцеговини, у сарадњи са Главним државним лабораторијем Кипра, одржана је и обука представника надлежних институција из Босне и Херцеговине о примјени IMPRORISK модела за процјену ризика.