Одржана обука о означавању хране

Обука на тему „Општи и посебни захтјеви за означавање хране, оглашавање хране, обмањујуће информације и преваре с храном, те тврдње о храни“ одржана је 18. и 19. октобра у Мостару у организацији Агенције за безбједност хране Босне и Херцеговине. Обука је организована у склопу IPA 2018 Twinning пројекта „Подршка ЕУ изградњи капацитета и постепеном усклађивању у сектору безбједности хране у Босни и Херцеговини са правном тековином ЕУ“.

На обуци су поред службеника Агенције за безбједност хране БиХ, учествовали представници надлежних инспекцијских органa у Босни и Херцеговини, односно инспектори за храну, ветеринарски и санитарни инспектори, који у свом свакодневном раду врше надзор над провођењем прописа из ове области.

Учесницима су представљени општи захтјеви о означавању хране према Уредби (ЕУ) 1169/2011, којима је обухваћено означавање нутритивне вриједности, захтјеви за упаковану и неупаковану храну, означавање алергена, прехрамбених адитива, кофеина, уља и масти и трансмасти у храни.

Кроз практичну вјежбу и дискусију приказано је објективно информисање као и погрешно означавање, те примјери који доводе у обману потрошаче. Посебна пажња посвећена је прехрамбеним и здравственим тврдњама.

Пружањем информација о храни треба се постићи висок ниво заштите здравља и интереса потрошача успоставом основе помоћу које ће крајњи потрошачи бити информисани при одабиру хране и помоћу којих ће користити храну на безбједан начин, са посебним нагласком на здравствене, привредна, околишне, социјалне и етичке околности.

Циљ прописа о информацијама о храни јест постићи слободан проток хране која се законито производи и ставља на тржиште, водећи, према потреби, рачуна о заштити легитимних интереса произвођача, те промовисању производње квалитетних производа.