Одржан састанак директора Агенције и министра пољопривреде, шумарства и водопривреде РС

Др.сци. Џемил Хајрић, директор Агенције за безбједност хране Босне и Херцеговине, одржао је 29. маја 2020. године у Бања Луци састанак са проф.др. Борисом Пашалићем, министром пољопривреде, шумарства и водопривреде у Влади Републике Српске. На састанку је разговарано о сарадњи Агенције и Министарства у имплементацији заједничких активности чији је циљ заштита здравља и интереса потрошача. Једна од тема састанка било је спровођење  Вишегодишњег програма контроле (мониторинг) резидуа пестицида у и на храни биљног и животињског поријекла који је у складу са координисаним вишегодишњим програмом контроле који се спроводи у државама Европске уније. Састанку су, такође, присуствовали представници Републичке управе за инспекцијске послове РС која учествује у реализацији Програма контроле (мониторинг) резидуа пестицида у и на храни биљног и животињског поријекла у Босни и Херцеговини, и то Слободан Цвијановић, главни републички инспектор за храну и Драган Матаруга, главни републички инспектор за пољопривреду.

Директор Агенције истакнуо је значај спровођења Програма контроле резидуа пестицида са аспекта заштите здравља потрошача, али и у контексту извоза хране биљног поријекла из Босне и Херцеговине. Према подацима за 2019. годину, вриједност извоза воћа, поврћа и прерађевина од воћа и поврћа из Босне и Херцеговине износила је 188 милиона КМ и забиљежила је раст од четири процента у односу на претходну годину.

Саговорници су размијенили информације и о другим значајним актуелностима у области безбједности хране, као што је почетак реализације IPA 2018 Твининг пројекта „Подршка ЕУ изградњи капацитета и поступном усклађивању прописа о безбједности хране у Босни и Херцеговини са EU Acquis“ те прикупљање података потребних за извјештавање Европске агенције за безбједност хране (EFSA).