Одржан састанак о регистрацији ознаке географског поријекла „Сарајевског ћевапа“

Др.сци Џемил Хајрић, директор Агенције за безбједност хране Босне и Херцеговине одржао је данас у Сарајеву састанак са доц.др. Бењамином Карић, градоначелницом Сарајева. На састанку је разговарано о процесу регистрације ознаке географског поријекла „Сарајевског ћевапа“ која се спроводи уз подршку Града Сарајева.

Носилац активности регистрације ознаке географског поријекла „Сарајевског ћевапа“ је “Удружење сарајевских ћевабџија”.

Поступак регистрације ознаке географског поријекла, сходно одредбама Правилника о системима квалитета за прехрамбене производе, покреће се захтјевом који се подноси Агенцији за безбједност хране Босне и Херцеговине, а након регистрације ознаке географског поријекла на нивоу Босне и Херцеговине постоји могућност регистрације ознаке и на нивоу Европске уније.

Прехрамбени производи који носе једну од регистрованих ознака на тржишту спадају у прехрамбене производе више цјеновне категорије. Регистрована ознака омогућује повећање препознатљивости производа, те доприноси спрјечавању неовлаштеног кориштења регистрованог имена.

„Сарајевски ћевап“ је један од најзначајнијих и најпознатијих специјалитета у Босни и Херцеговини, који је такођер познат у региону, али и у свијету. Представља неизоставан дио сарајевске кухиње и туристичке понуде. У 2021. години „Taste Atlas“ је „Сарајевске ћевапе“ сврстао на десето мјесто топ 100 најбољих јела на свијету.

Више информација о значају и процедури регистрације ознака поријекла, географског поријекла и гарантовано традиционалног специјалитета можете прочитати на сљедећем линку.