Одржан састанак са представницима Удружења Помози.ба и Фондације Мозаик

Представници Удружења Помози.ба и Фондације Мозаик, Елвир Каралић и Зоран Пуљић, посјетили су 8. септембра 2022. године Агенцију за безбједност хране Босне и Херцеговине те су том приликом одржали радни састанак са др.сци. Слободаном Дојчиновићем, замјеником директора и Маидом Мујкић, стручним савјетником у Агенцији.

На састанку је разговарано о сарадњи Агенције са наведеним невладиним организацијама, посебно о могућности стварања потребних правних и техничких претпоставки за донирање хране пред истек рока трајања те смањење непотребних губитака хране која би била веома драгоцјена за рад хуманитарних организација.

Учесници састанка сагласни су да је, имајући у виду актуелну економску и социјалну ситуацију у Босни и Херцеговини, неопходно смањити губитке хране те потицати субјекте у пословању са храном на донирање хране хуманитарним организацијама. Према искуствима појединих земаља, управо је донирање хране један од најбољих начина за смањење губитака хране, што је један од глобалних изазова.

Замјеник Дојчиновић је презентовао правни основ који се односи на означавање хране и рокове трајања хране те истакaо да Агенција за безбједност хране Босне и Херцеговине подржава иницијативу за донирање хране и смањење губитака хране, али уз истовремено обезбјеђивање заштите здравља потрошача.

Велика количина хране која се губи дуж производног ланца или у фази готовог производа умањује вриједност пољопривредне производње и производње хране, ствара велике економске губитке те доводи до значајног губитка ограничених природних ресурса, као што су свјетске залихе воде. Према подацима Организације за храну и пољопривреду Уједињених нација (FАО), на глобалном нивоу, у различитим фазама ланца снабдијевања, годишње се изгуби трећина произведене количине хране.