Општина Коњиц исказала интерес за регистрацију ознака прехрамбених производа

Др.сци. Џемил Хајрић, директор Агенције за безбједност хране Босне и Херцеговине био је 3. фебруара 2021. године у званичној посјети Коњицу, те је том приликом одржао радни састанак са Османом Ћатићем, начелником Општине Коњиц и сарадницима.

Представници Општине Коњиц и Савеза пољопривредних удружења Коњиц исказали су интерес за покретање процеса заштите традиционалних прехрамбених производа ознакама поријекла, географског поријекла и гарантовано традиционалног специјалитета у складу са одредбама Правилника о системима квалитета за прехрамбене производе („Службени гласник БиХ“, број 90/18), који је Савјет министара Босне и Херцеговине донио на приједлог Агенције у сарадњи са надлежним органима ентитета и Брчко дистрикта БиХ.

На састанку су размијењене информације о могућностима подршке Агенције за безбједност хране Босне и Херцеговине наведеним активностима. Директор Хајрић препоручио је присутним да размотре могућност кориштења актуелних пројеката Европске уније који омогућавају финансијску подршку пољопривредно-прехрамбеном сектору, отварању нових и задржавању постојећих радних мјеста у Босни i Херцеговини, међу којима је пројекат Подршка Европске уније за конкурентност пољопривреде и рурални развој у Босни и Херцеговини“ (EU4AGRI).

Начелник Ћатић упознао је директора Агенције са плановима Општине Коњиц у вези са промоцијом и заштитом традиционалних прехрамбених производа, који су препознати као један од значајних потенцијала за развој пољопривреде и туризма у овој опћини.  Коњиц је просторно најраспрострањенија општина у Босни и Херцеговини површине око 1300 километара квадратних, а повољан географски положај и природни ресурси резултирали су дугогодишњом традицијом у производњи млијека и производа од млијека, меса и производа од меса, меда и рибе.

Заштита појединих производа са подручја Коњица ознакама поријекла, географског поријекла и гарантовано традиционалног специјалитета, уз подршку локалне власти и Агенције за безбједност хране БиХ, дала би додатни потицај развоју пољопривреде и туризма на овом подручју.