Повратна информација Инспектората Брчко дистрикта БиХ у складу са препоруком Агенције за праћење стања у области природних минералних, природних изворских и стоних вода

У складу са препоруком Агенције за безбједност хране Босне и Херцеговине за праћење стања у области природних минералних, природних изворских и стоних вода, Инспекторат Брчко дистрикта БиХ спровео је инспекцијске контроле, те 21. децембра 2022. године обавијестио Агенцију да су на тржишту затечене сљедеће воде, које не посједују Рјешење о признавању природних минералних, природних изворских и стоних вода:

  • Природна негазирана вода „Ледена“, запремине 5l, производи и пуни „Гаком“ д.о.о., Горња Ораховица, Грачаница;
  • Планинска изворска вода са Влашића „ГОРА“, запремине 5l, произвођача „Иришкић“, д.о.о. Јелах, Тешањ;
  • Вода „фирст“, алкална вода, стона вода без угљикова диоксида, произвођача Фруцтал, поријекло Словенија, паковање 0,5l, увозник за БиХ „Били бриг“, Груде;
  • Природна негазирана минерална вода пречишћена осмозом, паковање 0,5l, произвођач „Бибита“ С.Х.П.К. Пећ Косова, увозник за БиХ „Скутер“ д.о.о., Пут живота б.б. Сарајево;
  • Природна богата минерална вода и еxклузивна стаклена вода „Сирма“ произвођача „Сирма Груп“, Ицецек Сан. Ве Тир А.С., увозник за БиХ „Темаx“ д.о.о., подузетничка зона Дусине бр. 17, Орашје.

Надлежни инспектор наложио је мјеру повлачења из промета затечених количина наведених вода до добијања Рјешења о признавању.

Агенција за безбједност хране Босне и Херцеговине доставила је све расположиве информације надлежним инспекцијским органима у Босни и Херцеговини.

У складу са чланом 8., став (1) Правилника о природним минералним и природним изворским водама („Службени гласник БиХ“, бр. 26/10 и 32/12), сву природну минералну и природну изворску воду, која се ставља на тржиште у Босни и Херцеговини, мора признати Комисија за признавање природних минералних и природних изворских вода и мора имати Рјешење које издаје Агенција да је произведена, ускладиштена и стављена у промет у складу са одредбама овог Правилника.

Допуна информације (27.12.2022.)

Агенција за безбједност хране Босне и Херцеговине је 27. децембра 2022. године запримила допуну информације Инспектората Брчко дистрикта БиХ о мјерама предузетим у складу са препоруком Агенције за безбједност хране Босне и Херцеговине за праћење стања у области природних минералних, природних изворских и стоних вода.  У допуни информације наводи се да су у промету затечене сљедеће воде, које се на налазе на листама признатих природних изворских и стоних вода, и то:

  • „Тузлански кисељак Мг++“ природна минерална вода, пет боце од 0,33л, 0,5л, 1л и 2л. Произвођач „Пивара Тузла“ д.д., М. Тита 163 Тузла. Извор Кисељак.
  • „Тешањска краљица“ газирана вода, пет боца од 2л. Произвођач „Тешањски кисељак“ д.о.о., Титова б.б., Тешањ. Газирана столна вода Целвик, врело Целвик.

По налогу инспектора, наведене воде повучене су из промета.

Допуна информације (4.1.2023.)

У наставку контроле промета природних минералних, природних изворских и стоних вода, санитарни инспектори Инспектората Брчко дистрикта БиХ наложили су повлачење из промета природне изворске воде „Извор“, коју пуни и пакује Д.о.о. „Аquа Doria“ из Дервенте, с изворишта Врела Доња. Наведена вода не налази се на листи признатих природних изворских вода, те се сходно одредбама Правилника о природним минералним и природним изворским водама („Службени гласник БиХ“, бр. 26/10 и 32/12) не може стављати на тржиште Босне и Херцеговине.

По налогу инспектора, из промета су повучене и природна изворска и газирана вода трговачког назива „Извор“ у паковањима од 0,5l, 2l и 5l.