Како би подржала субјекте у пословању са храном у Босни и Херцеговини у спровођењу Правилника о микробиолошким критеријумима за храну, Агенција за безбједност хране Босне и Херцеговине организовала је на Ветеринарском факултету Универзитета у Сарајеву радионицу на којој су учествовали представници 37 компанија из сектора мљекарства, рибарства, месне индустрије и трговине храном. Микробиолошки критеријуми одређују прихватљиве нивое микроорганизама у храни, те се придржавањем прописаних захтјева обезбјеђује микробиолошка исправност хране и смањује ризик од тровања храном.
„Микробиолошки критеријуми нису само технички захтјеви – они су основ одговорног пословања са храном. Поштивањем тих критерија, субјекти у пословању са храном штите здравље потрошача, трговину храном и властити посао“, изјавио је др.сци. Санин Танковић, директор Агенције за безбједност хране Босне и Херцеговине, те истакао да ће Агенција и даље пружати подршку субјектима у пословању са храном у имплементацији свих важећих прописа о храни.
Субјекти у пословању са храном дужни су обезбједити да њихови производи задовољавају критеријуме установљене Правилником о микробиолошким критеријумима за храну. У склопу радионице, коју је водила Тамара Бошковић, начелница Одјељења за ветеринарско јавно здравство у Управи за ветерину Републике Србије, представљен је правни оквир, врсте микробиолошких критеријума, као и обавезе субјеката у пословању са храном. Кроз дискусију су размијењена практична искуства у вези са поступањем у случају неусклађености хране, те о превентивним мјерама и доброј хигијенској пракси. Ова радионица представља наставак циклуса обука о микробиолошким критеријумима за храну за различите циљне групе – лабораторије, субјекте у пословању са храном и надлежне инспекцијске органе.
Стручну и техничку подршку у припреми и реализацији радионице пружили су Ветеринарски факултет Универзитета у Сарајеву, Ветеринарски институт „Др Васо Бутозан“ Бања Лука и Ветеринарски завод Бихаћ на чему им овим путем изражавамо искрену захвалност.
Детаљније информације и упутства о примјени микробиолошких критеријума можете да погледате у Смјерницама за тумачење и имплементацију Правилника о микробиолошким критеријумима за храну.




