Посјета Биотехничком факултету Универзитета у Бихаћу

Др.сци Џемил Хајрић, директор Агенције за безбједност хране Босне и Херцеговине посјетио је 23. јуна 2023. године Биотехнички факултет Универзитета у Бихаћу. У разговору са академским особљем и запосленицима лабораторија Биотехничког факултета, директор Хајрић упознат је са научно-истраживачким пројектима које тренутно спроводи овај факултет те са лабораторијским капацитетима.

Разговарано је о досадашњој сарадњи Агенције и Биотехничког факултета, а представници двију институција размијенили су мишљења и о могућностима спровођења заједничких активности у предстојећем периоду.

Директор Хајрић истакао је да је неопходно у предстојећем периоду унаприједити сарадњу Агенције и Биотехничког факултета, посебно у погледу кориштења доступних међународних фондова и пројеката за унапрјеђење научних и техничких капацитета двију институција, што би допринијело и јачању система безбједности хране у Босни и Херцеговини.

Проф.др.сц. Халид Макић презентовао је истраживање о утицају начина изолације биолошких активних твари биљака на функционалну активност биљних приправака које Биотехнички факултета спроводи уз финансијску подршку Федералног министарства образовања и науке кроз Програм финансирања/суфинансирања научно-истраживачких и истраживачко-развојних пројеката у Федерацији Босне и Херцеговине за 2022. годину.

Биотехнички факултет Универзитета у Бихаћу је члан Мреже организација у области безбједности хране и хране за животиње у Босни и Херцеговини коју је Агенција за безбједност хране БиХ формирала за потребе реализације задатака и пројеката делегираних и/или финансираних од стране међународних организација међу којима су Европска агенција за безбједност хране (ЕFSА), Европски центар за превенцију и контролу болести (ЕCDC) те друге међународне организације из области безбједности хране и хране за животиње.