Потписан Споразум о сарадњи Агенције за безбједност хране БиХ и Института за здравље и безбједност хране Зеница

Директор Агенције за безбједност хране Босне и Херцеговине др.сци Џемил Хајрић и директор Института за здравље и безбједност хране Зеница (ИНЗ) др. Сенад Хусеинагић потписали су Споразум о сарадњи којим је дефинисана научно-истраживачка и стручна сарадња са циљем унапрјеђења система безбједности хране у Босни и Херцеговини, а посебно у области праћења антимикробне резистенције. Споразум је потписан на маргинама 1. Регионалне конференције о значају “Једног здравља”, која је одржана 15. јуна 2022. године у Зеници.

„Изузетна ми је част и задовољство да сам у Зеници, уз домаћинство Института за здравље и безбједност хране, на овом изванредном скупу, увијек актуелној теми, која је значајна и коју треба промовисати из дана у дан. Једно здравље је нешто што је кључна ствар, мултидисциплинарни приступ у рјешавању проблема. Директор Хусеинагић и ја смо потписали споразум о заједничкој сарадњи, заједничким активностима, све у циљу унапрјеђења области безбједности хране и мултидисциплинарног приступа рјешавању ових питања“, истакао је директор Хајрић.

Директор ИНЗ-а др. Хусеинагић је истакао да се овај Институт, и кроз свој сами назив, опредијелио да у оквиру бриге за здравље становништва посебан акценат стави на безбједност хране.

“Из тог разлога сарадња са Агенцијом је за нас изузетно важна. Потписали смо Споразум о стручној и научно-техничкој сарадњи, радит ћемо на заједничким пројектима, а све с циљем да би обезбједили да храна коју користи становништво у Босни и Херцеговини буде што квалитетнија и што безбједнија”, навео је Хусеинагић.

Агенција ће технички и стручно допринијети реализацији започетих активности од стране Института које се односе на праћење антимикробне резистенције у БиХ, а Институт ће наставити активности праћења антимикробне резистенције у БиХ у складу са захтјевима Европске агенције за безбједност хране (ЕFSА).

ИНЗ ће резултате учинити доступне Агенцији, како би се користили у извршавању прописаних задатака Агенције, навели су потписници Споразума.

Текст и фотографије: www.inz.ba